Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Arena Pernambuco
Mexico klopt Kroatië en mag de wei in tegen Nederland
Sander De Graeve

Mexico ging na een aarzelend begin uiteindelijk ruim voorbij Kroatië en verzekerde zich van de tweede ronde. Dankzij goals van Guardado, Rafa Marquez en Chicharito mag het de wei in tegen Nederland.

Door Sander De Graeve

Kroatië en Mexico wisten vooraf wat hen te doen stond. De winnaar ging sowieso door naar de volgende ronde. De Mexicanen hadden ook aan een gelijkspel genoeg. Kroatië moest bij een gelijkspel hopen op een misstap van Brazilië.

De Kroaten gingen er meteen voor en namen de beste start. Open kansen kwamen er niet, maar Ochoa zag meer ballen dan Pletikosa. Kroatië dreigde vooral met hoekschoppen en vrije trappen. Na een dik kwartier kwam Mexico dan toch meer in het spel voor.

En hoe! Herrera legde aan van ver en zijn bal spatte uiteen op de kruising, wat een knal! Ook Peralta kwam er nog dichtbij, maar hij gleed weg toen hij wou afwerken. Naarmate de rust naderde werd het wat bitsiger en kwamen er minder kansen. Marquez mocht blij zijn dat hij mocht staan na een tackle langs achter op Perisic.

Rusten geblazen bij een 0-0 stand dus. Op dat moment ging Mexico samen met Brazilië richting achtste finales. Kroatië zou in de tweede helft dus vol aan de bak moeten. Dat deden ze aanvankelijk ook. Met veel druk naar voren maakten ze het Mexico knap lastig in de eerste tien minuten.

Oezbeekse ref mist overduidelijke strafschop

Daarna kwam Mexico opnieuw beter in de partij. De groenhemden verdienden na goed twintig minuten op voorsprong te staan. Irmatov, de Oezbeekse ref, zag een duidelijke handsbal van Srna over het hoofd. 100% penalty, maar niet gegeven.

Corluka, één van de beste Kroaten, moest even later alle zeilen bijzetten om bal op de lijn te redden. Zo hield hij de Kroatische hoop levend. Het zou echter niet lang duren. Kapitein Rafa Marquez kopte die hoop aan diggelen na een corner. De bal ging via Pletikosa binnen.

Daarna was het hek van de dam, Kroatië moest risico's nemen en de Mexicanen counterden razend efficiënt. Guardado nam een knappe bal van Peralta meteen op de slof en Pletikosa was opnieuw gezien. Chicharito maakte het daarna nog wat erger. Marquez kopte een corner door en hij twijfelde niet. Heel snel 0-3 voor Mexico.

Uiteindelijk kon Perisic de eer nog redden met een knappe goal, maar die eer werd opnieuw besmeurd door Rebic. De invaller trapte Peña gevaarlijk aan en mocht gaan douchen. Mexico vergezelt Brazilië naar de volgende ronde en komt daar Nederland tegen. Geen makkelijke kluif voor onze Noorderburen.