Datum: 05/12/2022 16:00
Competitie: WK
Speeldag: 1/8 Finales

Kroatische bondscoach gokt en wint zonder grote sterren in penaltyreeks: Kroatië gaat door naar kwartfinale WK

Japan en Kroatische hebben er een echte thriller van gemaakt. Japan kwam op voorsprong in de eerste helft via Maeda, maar Perisic zette dat recht in de tweede helft. Verlengingen brachten geen winnaar en dus werden het strafschoppen. En daarin toonde Kroatië en doelman Lovakovic zich de sterksten.

Een ouder en uitgekookt Kroatië tegen een snel en vinnig Japan, het kondigde zich vooraf al aan als een interessant duel en dat werd het ook. De eerste 20 minuten waren er al kansen voor Siuchu en Maeda, maar vooral een levensgrote voor Perisic. Tomeyasu verslikte zich in een diepe bal en Perisic dook zo alleen op voor doelman Gonda. De ex-Bruggeling twijfelde echter te lang en weg kans.

© photonews

Japan speelde echter het beste voetbal in die eerste helft. Met een uitblinkersrol voor beide flankspelers: Ito en Kamada. Ex-Genkie Ito bezorgde Barisic hoofdpijn met zijn rushes en goeie voorzetten. Maar het was nogmaals Kroatië dat een goeie kans kreeg na een dieptebal van Gvardiol, maar Petkovic vergat de bal breed te leggen.

Maeda Daizen
© photonews

Net voor de rust was het dan toch prijs voor... Japan. Een corner geraakte niet weg voor doel en Maeda profiteerde als een duiveltje uit een doosje: 1-0. Kroatië in de problemen tegen een goed spelend Japan. Het leek allemaal immers wat te traag te gaan. Maar ineens was daar Perisic, die kwam ingelopen op een voorzet van een centrale verdediger en perfect inkopte: 1-1. Daarmee is hij samen met Ronaldo, Messi en Shaqiri de enige die in de laatste drie WK's kon scoren.

Kroatië werd sterker en Japan kon er niet meer uitkomen. Invaller Budimir kopt een goeie kans naast en Modric dwong Gonda met een schitterend afstandsschot tot een wereldredding. Het werden verlengingen en daarin werd niet meer gescoord. Maar intussen had de Kroatische bondscoach Dalic met Perisic, Modric, Kovacic wel een hoop jongens gewisseld die een penalty kunnen nemen.

Maar dat leek de juiste keuze. De frisse jongens scoorden allemaal en Livakovic pakte drie strafschoppen. Dat was genoeg om door te gaan.

9 Mitoma Kaoru 26' -
10 Minamino Takumi 3'