De Belgische connectie: Groep F - Iran

De Belgische connectie: Groep F - Iran
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. En dus ook met Iran. Wie kent bijvoorbeeld ene Reza Ghoochannejhad niet?

Door Aernout Van Lindt en Johan Walckiers

Reza Ghoochannejhad

Reza is vooral bekend in België sinds zijn doorbraak bij Sint-Truiden, maar sindsdien is het windstil rond de aanvaller met de dubbele Nederlands-Iraanse nationaliteit. Bij Standard kwam hij bijna niet meer in beeld sinds de komst van Guy Luzon, maar bij het nationale team doet hij wel van zich spreken. Op de laatste dag van de transfermarkt deze winter verhuisde hij naar Charlton Athletic, nog een club van Roland Duchâtelet. De voorzitter van Standard laat hem dus regelmatig eens verhuizen in zijn imperium.

Reza - gemakkelijkheidshalve wordt hij bij zijn voornaam aangesproken om geen tongverstuikingen te veroorzaken - maakte zijn debuut bij Iran in oktober 2012 in de WK-kwalificatiematch tegen Zuid-Korea (1-0). Zijn eerste doelpunten maakte hij een halfjaar later tegen Libanon in een 5-0-zege. 

Maar het was in juni 2013 dat hij een nationale held werd toen hij in de tegen Zuid-Korea het enige doelpunt van de wedstrijd maakte en daarmee zijn land richting Brazilië stuurde.

Ibrahim Maaroufi

De Brusselse 'Ibi' begon zijn carrière bij de jeugd van Anderlecht en PSV en stond te boek als een groot talent. Hij zat even bij Inter Milaan, maar zakte daarna af naar teams als Eupen en Racing Mechelen.

In 2012 beleefde hij enkele maanden een nachtmerrie in Iran. Hij werd niet betaald door zijn toenmalige club Parseh Teheran, waarop hij weg wou. De voorzitter van de club nam spontaan zijn identiteitskaart af, waardoor Maaroufi enkele maanden 'gevangen' zat in het land.

Bart Caubergh

Bart Caubergh is een Belgische fysical coach die onder Gerets werkte bij Al Jazira en was eerder ook actief bij Racing Genk. Tussen 2012 en 2013 vervulde hij die rol bij het nationale team van Iran.

Vorig jaar besliste Caubergh zelf om op te stappen bij het nationale team van Iran, waardoor we hem uiteindelijk niet op het WK in actie zullen zien.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties