Datum: 25/06/2014 18:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Arena Fonte Nova
Bosnië veegt de nul weg en geeft de laatste stek door aan Iran
Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 0 reacties
Bosnië veegt de nul weg en geeft de laatste stek door aan Iran
Foto: © photonews

Bosnië-Herzegovina kan het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. Hoewel enkel Iran zich nog kon kwalificeren, dicteerden de Bosniërs van start to finish de wet. De nul is uitgewist, aan de overzijde kon Reza pronken met een WK-treffer die hij door zijn noeste inzet meer dan verdiende.

De Arena Fonte Nova in Salvador leverde de vorige WK-duels telkens een doelpuntenrijk spektakel op. Daar rekende ook Iran op want het kon mits een ruime overwinning en een gunstig resultaat in de andere partij zich verzekeren van de volgende ronde. Bosnië wilde dan weer het toernooi niet puntenloos verlaten en beloofde vol voor de zege te gaan. Allemaal gunstige vooruitzichten dus. 

Bondscoach Safet Susic gooide zijn defensieve formatie die op heel wat kritiek kwam te staan om en zette met Ibisevic en Dzeko twee aanvallers voorin. Die laatste wilde revanche nemen voor zijn onterecht afgekeurde goal tegen Nigeria. Dat lukte precies halverwege de eerste periode. De spits van Man City deponeerde zijn afstandstreffer keurig in het hoekje. Nummer 36 als Bosnisch international.

De withemden lieten zoals in de twee voorgaande duels het heft in handen van de tegenpartij, maar moesten nu wel komen. Ze reageerden meteen. Shojaei legde vanop de rand van de zestien aan en trof de onderkant van de lat. De doellijntechnologie moest haar nut niet bewijzen. Het blote oog volstond deze keer om te zien dat de bal niet over de achterlijn ging. Reza nam de rebound onzorgvuldig voor zijn rekening.

Met de rust in zicht verwaterde het spel, al liet Carlos Queiroz enkele malen zijn ongenoegen blijken ten opzichte van de spelleiding. De niet gekregen strafschop tegen Argentinië lag bij de Iraanse bondscoach duidelijk nog op de maag.

Argentinië deed aan de rust met een voorsprong zijn plicht. Iran wist waar het aan toe was en moest twee keer scoren om de hoop levende te houden. De goal viel echter aan de overzijde. Pjanic zette een aardige combinatie op met Dzeko en werkte randje buitenspel koelbloedig af. De man met de vlag had het dit toernooi bij de Bosnische goals wel eens vaker bij het foute eind.

De Iraniërs zochten ternauwernood naar de aansluitingstreffer en kregen die ook dankzij hun spits die de WK-goal absoluut verdiende. Reza beloonde zijn toernooi met de eerste (en enige) treffer voor Iran op deze wereldbeker. Lang kon de aanvaller van Charlton Athetlic niet genieten want aan de overkant zorgde rechtsachter Vrcajevic meteen voor de definitieve 3-1.

Opstellingen

Bosnië-Herzegovina Bosnië-Herzegovina

  Speler G Beoordeel
Begovic Azmir 90' -
Vrcajevic Avdija 90' -
Spahic Emir 90' -
Kolasinac Sead 90' -
Sunjic Toni 90' -
Besic Muhamed   90' -
Pjanic Miralem 90' -
Susic Tino 80' -
Hadzic Anel 61' -
Ibisevic Vedad 90' -
Dzeko EdinA 84' -
  Bank G Beoordeel
Vranješ Ognjen 29' -
Salihovic Sejad A 10' -
Višća Edin 6'  
Bicakcic Ermin -  
Misimovic Zvjezdan -  
Medunjanin Haris -  
Mujdža Mensur -  
Lulic Senad -  
Ibričić Senijad -  
Fejzic Jasmin -  
Avdukić Asmir -  
Hajrovic Izet -  

Iran Iran

  Speler G Beoordeel
Haghighi Ali Reza 90' -
Hosseini Seyed Jalal 90' -
Sadeghi Amir Hossein 90' -
Montazeri Pejman 90' -
Pooladi Mehrdad 90' -
Masoud Shojaei Soleimani 45' -
Hajsafi Ehsan 63' -
Nekounam Javad A 90' -
Teymourian Andranik 90' -
Dejagah Ashkan 68' -
Ghoochanejhad Reza 90' -
  Bank G Beoordeel
Heydari Khosro 45' -
Jahanbakhsh Alireza 27' -
Ansarifard Karim   22' -
Mahini Hossain -  
Ahmadi Rahman -  
Beikzadeh Hashem -  
Rahmani Bakhtiar -  
Haghighi Reza -  
Hadadifar Ghasem -  
Beitashour Steven -  
Davari Daniel -  
Alenemeh Seyed Ahmad -  
Herbeleef Bosnië-Herzegovina - Iran

Vooraf