korZuid-Korea
belBelgiƫ
0-1
Datum: 26/06/2014 22:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Arena de Sao Paulo
Rode Duivels schrijven geschiedenis: 9 op 9!
Robby Morren
Robby Morren
| 0 reacties
Rode Duivels schrijven geschiedenis: 9 op 9!
Foto: © Photonews

De Rode Duivels schrijven geschiedenis. Voor het eerst pakken ze een perfecte 9 op 9 in de groepsfase op een WK. Zonder goed voetbal en met 10 tegen 11, na de uitsluiting van Defour, zorgde opnieuw een late treffer voor een zuinige 0-1 overwinning tegen Zuid-Korea. Met dank aan invaller Origi.

Robby Morren, Johan Walckiers, Sander De Graeve en Manu Gonzalez in Sao Paulo

Marc Wilmots voegde de daad bij het woord en bracht een quasi volledig nieuw elftal tussen de lijnen. Van de elf die tegen Rusland begonnen, bleven met Courtois, Fellaini, Mertens en Van Buyten amper 4 spelers over. De bondscoach gunde Januzaj zijn eerste basisstek en Mirallas bevolkte de spits waardoor Lukaku en Origi op de bank begonnen.

De Zuid-Koreanen gingen van bij de start voluit hun kans en maakten het de Belgen –die in zwarte outfit aantraden- knap lastig. Lange tijd hielden ze gelijke tred met België en halfweg de eerste periode was het balbezit netjes verdeeld.

Mertens mist

Even schakelde de wedstrijd een versnelling hoger en was het genieten geblazen voor de supporters.  Dries Mertens had de openingstreffer met zijn ogen dicht moeten scoren, maar hij knalde het leer vanop zo’n 6 meter over de kooi van Kim Senggyu in de tribune. De kleine greep naar het hoofd, wetende wat hij miste.

Minuten later was het tot 2 keer toe bijna achtervolgen geblazen voor de Rode Duivels. Eerst toonde Courtois op een schot van Ki Sung-Yueng waarom hij tot de beste doelmannen ter wereld behoort. Daarna keerde Defour de  bal voor de lijn.

Licht uit bij Defour

Op slag van rust ging even het licht uit bij Steven Defour.  Op een plaats waar het helemaal niet nodig was, aan de middenlijn, zette de middenvelder zijn studs vol op het been van Kim Shinwook. De Australische ref Williams twijfelde geen moment en haalde –meer dan terecht- het rode karton boven. Opnieuw was het voetballend onvoldoende en moesten de troepen van Wilmots onder een oorverdovend fluitconcert richting kleedkamer.

Het tweede bedrijf bracht geen beterschap. Zuid-Korea drukte België vanaf minuut 46 op de eigen helft en minutenlang was het overleven en opgelucht ademhalen toen Lee Yong over kopte en toen Courtois zich miskeek op een voorzet die op de bovenkant van de lat viel.

Tijdens een korte Belgische opflakkering dwong Mertens doelman Kim Seunggyu tot een goede redding en had de bal op de stip gemoeten toen Fellaini neerging in de zestien. Wilmots wilde het tij keren met een dubbele wissel: Origi en Chadli kwamen voor Januzaj en Mertens.

Uitstekende Origi forceert winst

Opnieuw zouden de wissels goed uitpakken. Origi toverde enkele puike acties op het gras van de Arena de Sao Paulo, wat is die jongen goed bezig. Met nog een kwartier op de klok maakte de aanvaller van Lille zich goed vrij en knalde op doel. Kim Seunggyu moest de bal lossen en Vertonghen, die goed was gevolgd, kon een makkelijke WK-goal scoren. Dan toch 0-1 met tien tegen elf. De Koreanen hadden nog enkele mogelijkheden, maar Courtois hield stand.

België is zonder echt goed te voetballen de fiere groepswinnaar met een perfecte 9 op 9 en neemt het dinsdag in de 1/8e finale op tegen USA.

Opstellingen

Zuid-Korea Zuid-Korea

  Speler G Beoordeel
Kim Seung-Gyu 90' -
Lee Yong 90' -
Kim Young-Gwon 90' -
Hong Jeong-Ho   90' -
Yoon Suk-Young 90' -
Ki Sung Yueng 90' -
Han Kook-Young 45' -
Lee Chung-Yong 90' -
Koo Ja-Cheol 90' -
Son Heung-Min 73' -
Kim Shin-Wook 66' -
  Bank G Beoordeel
Lee Keun-Ho 45' -
Kim Bo Kyung 24' -
Ji Dong-Won 17' -
Park Jong-Woo -  
Lee Beom-Young -  
Kwak Tae-Hwi -  
Ha Dae-Sung -  
Park Chu-Young -  
Kim Chang-Soo -  
Hwang Seok-Ho -  
Park Joo-Ho -  
Jung Sung Ryong -  

Belgiƫ Belgiƫ

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' -
Vanden Borre Anthony 90' -
Van Buyten Daniel 90' -
Lombaerts Nicolas 90' -
Vertonghen Jan āš½ 90' -
Defour Steven   45' -
Fellaini Marouane 90' -
DembĆ©lĆ© Mousa   90' -
Mertens Dries 59' -
Mirallas Kevin 88' -
Januzaj Adnan 59' -
  Bank G Beoordeel
Chadli Nacer 31' -
Origi Divock 31' -
Hazard Eden 2'  
Witsel Axel -  
Mignolet Simon -  
Ciman Laurent -  
Alderweireld Toby -  
Lukaku Romelu -  
De Bruyne Kevin -  
Herbeleef Zuid-Korea - Belgiƫ

Vooraf