EK-weetje van de dag België is de oprichter van deze triestige EK-club

Maarten Pottie
| 0 reacties
België is de oprichter van deze triestige EK-club
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Tegen Hongarije kan België nog eens de kwartfinale van een Europees kampioenschap bereiken. De EK-historie van België is er een met ups en downs, maar in eigen land bereikte België een absolute down.

Het Europees kampioenschap voetbal wordt sinds 1960 georganiseerd en in 2000 zorgde België voor een trieste primeur. De Rode Duivels bereikten de knock-outfase niet, nooit eerder werd een organiserend land op het EK uitgeschakeld in de groepsfase.

Euro 2000

Euro 2000 begon nochtans uitstekend voor de Belgen. De openingsmatch in het Koning Boudewijnstadion werd met 2-1 gewonnen van Zweden. Vier dagen later was Italië de tegenstander voor de tweede wedstrijd en de Squadra Azzurra was duidelijk een maatje te groot voor de troepen van bondscoach Robert Waseige. Francesco Totti en Stefano Fiore velden het verdict: 2-0.

De laatste groepsmatch werd bijgevolg beslissend. Tegen Turkije volstond een gelijkspel voor de kwalificatie, maar het liep helemaal fout. Hakan Sükur maakte de twee enige goals van de match. De Wilde werd in de slotfase ook nog met rood van het veld gestuurd waardoor Eric Deflandre tijdelijk in doel moest plaatsnemen. De Wilde was absoluut de schlemiel van dat EK, enkele mindere momenten van de doelman kan u hier nog eens herbekijken.

Gezelschap gekregen

Ondertussen moeten we de schaamte niet meer alleen dragen. In 2008 werden we verlost toen zowel Oostenrijk als Zwitserland op een gedeelde laatste plaats eindigden in hun groep en er als organiserende landen uitvlogen in de groepsfase. Het selecte clubje werd in 2012 uitgebreid met Polen en Oekraïne. Ook zij konden zich niet plaatsen voor de knock-out fase in eigen land.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties