Wist je dat Wist je dat... 2 mensen een WK als coach en speler wonnen?

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 2 reacties
Wist je dat... 2 mensen een WK als coach en speler wonnen?

Het wereldkampioenschap winnen wordt algemeen beschouwd als het hoogste wat je als voetballer of trainer kan bereiken. Wist je dat er in de voetbalhistorie slechts twee personen zijn die het WK wonnen als speler en als trainer?

Omdat (West-)Duitsland en Brazilië gelden als twee van de succesvolste teams uit de WK-historie is het geen toeval dat we de twee recordhouders in deze landen moeten zoeken. De eerste die het wereldkampioenschap als coach en als speler won, is de Braziliaan Mario Zagallo.

De Braziliaanse middenvelder won zijn eerste wereldbeker tout court in 1958 te Zweden. De Goddelijke Kanaries verloren alleen in de groepsfase een punt tegen Engeland (0-0). De overige wedstrijden werden allemaal gewonnen, inclusief de finale tegen Zweden. Zagallo zorgde tijdens de finale in het Zweedse Solna voor de 1-4, Brazilië won uiteindelijk met 2-5.

Vier jaar later, tijdens het WK in Chili, legde Brazilië een gelijkaardig parcours af. Deze keer hield enkel Tsjechoslowakije het Zuid-Amerikaanse land op een gelijkspel. Datzelfde Tsjechoslowakije ging in de finale wel voor de bijl (3-1). Zagallo pikte ook in 1962 zijn WK-goaltje mee. Hij scoorde tegen Mexico. In totaal zou de international slechts 33 matchen voor zijn land spelen.

Braziliaanse pletwals in 1970

In 1970 stond Zagallo als bondscoach op het WK namens Brazilië. Hij kon onder andere rekenen op vedetten als Pélé, Jairzinho en Roberto Rivelinho. De Brazilianen denderden in Mexico doorheen het toernooi en vernederden in de finale Italië met 4-1. Zagallo werd zo de eerste persoon die het WK als coach en als speler op zijn palmares mocht schrijven. In 1998 te Frankrijk was de toen 67-jarige Braziliaan nog een keer bondscoach van Brazilië. Toen ging de finale verloren tegen gastland Frankrijk. Ook was Zagallo nog tweemaal een soort van raadgever voor Brazilië. Dat was het geval op het WK van 1994 (dat Brazilië won) en op dat van 2006.

Een geweldig Brazilie verovert onder leiding van bondscoach Zagallo het WK in 1970. Zagallo is meteen de eerste persoon die het WK als speler en coach wint.

De tweede persoon die het WK als speler en als coach won, is Franz Beckenbauer (foto). In 1974 trok de West-Duitser het laken in eigen land naar zich toe. De 103-voudige international was getuige van de legendarische nederlaag in de groepsfase tegen Oost-Duitsland. In de tweede groepsfase wonnen de West-Duitsers alles en in de finale wachtte het Nederlandse totaalvoetbal. Beckenbauer stond bekend als een technisch verfijnde libero en legde samen met zijn maats de Nederlanders aan banden en hield de WK-zege in eigen land.

Beckenbauer schaart zich naast Zagallo

In 1983 hield Beckenbauer het voor bekeken als speler en in 1984 kreeg hij zijn eerste trainersopdracht. Net als Jurgen Klinsmann begin jaren 2000 werd hij meteen bondscoach. Bijna won Beckenbauer ook het WK van 1986 in Mexico, maar Argentinië was in de finale te sterk. Vier jaar later was het wel prijs. Na enkele strafschoppen stond West-Duitsland opnieuw in de finale tegen Argentinië. Dankzij een goal vanop de stip van Andreas Brehme werd Beckenbauer de tweede persoon ooit die het WK als speler en als coach gewonnen heeft.

Duitsland neemt tegen Argentinië revanche voor de verloren WK-finale van 1986. Beckenbauer wint als coach het WK en vervoegt Zagallo. In 1974 won Der Kaiser het WK als speler.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties