Wist je dat Wist je dat... De WK-beker de naam Jules Rimet draagt?

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 3 reacties
Wist je dat... De WK-beker de naam Jules Rimet draagt?

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Jules Rimet was samen met Henri Delaunay een van de grondleggers van de grote landentoernooien. De EK-beker kreeg de naam van Delaunay mee, maar wist je dat de WK-trofee eigenlijk Coupe Jules Rimet heet?

Jules Rimet zelf was in het eerste deel van de twintigste eeuw een belangrijk man bij de FIFA en bij de Franse voetbalbond. Bij beide bonden was hij lange tijd voorzitter. Rimet was ook de man die ervoor zorgde dat er in 1930 voor het eerst een wereldkampioenschap voetbal werd gespeeld. Uruguay werd de wereldkampioen en stak de beker in de lucht. Die heette toen ‘Victory’.

Pas in 1950 kreeg de WK-trofee de naam van de gewezen FIFA-president. Rimet zou nog tot 1954 voorzitter van de wereldvoetbalbond blijven. Twee jaar later kwam hij om het leven. De trofee zelf is een wisselbeker en moet dus om de vier jaar terug ingeleverd worden. Wel kan er een replica gemaakt worden. De wereldbeker werd in 1974 ook volledig vernieuwd. De namen van de winnaars staan wel nog steeds op de onderkant. Vanaf 2038 kan er zich wel een probleem voordoen, want dan is er namelijk geen plaats meer op de onderkant.

Gestolen

De Coupe Jules Rimet werd in het verleden ook enkele malen gestolen. Brazilië liet in de jaren ’80 zijn exemplaar stelen. Die beker werd nooit meer teruggevonden. In 1966 kende de organisatie meer geluk. Vier maanden voor de start van het WK in Engeland verdween de beker, maar die werd enkele dagen later toch teruggevonden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties