WK-vooruitblik: onze prognose voor Groep H: Poolse superkiller, Brugse Colombiaantjes, wervelwind van Liverpool én Japanse oldtimer die nog lekker bolt

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 2 reacties
WK-vooruitblik: onze prognose voor Groep H: Poolse superkiller, Brugse Colombiaantjes, wervelwind van Liverpool én Japanse oldtimer die nog lekker bolt
Foto: © photonews - Ontwerp Steffen Cauberghs

Het WK 2018 in Rusland staat voor de deur, waar onze Rode Duivels op zoek gaan naar de opperste titel. In aanloop naar het toernooi stellen we alle groepen alvast aan jullie voor. Met vandaag serveren we u groep H en dat is de poule van thuisland Polen, Colombia, Senegal en Japan.

De sterren

Polen

Wat moet het als bondscoach toch heerlijk zijn om een topspits als Robert Lewandowski in de rangen te hebben. Geef hem een bal in de zestien en het is prijs. De Poolse scherpschutter van Bayern München kan met 41 clubgoals in de koffer naar Rusland afzakken, straffe kost. Zeker als je weet dat hij in totaal 'maar' 48 matchen speelde.

Maar kan hij ook de hoge verwachtingen van de natie inlossen? Lewangoalski scoorde op het EK in Frankrijk welgeteld één keertje in vijf matchen, geen duizelingwekkende statistieken voor zo'n killer pur sang. Met zijn 30ste verjaardag in het vooruitzicht lijkt het nu of nooit voor de Beierse bulldozer...

Colombia 

Bij de swingende Zuid-Amerikanen lopen er wel wat interessante namen rond. Een méér dan eervolle vermelding is dan ook weggelegd voor Juan Cuadrado en James Rodriguez, maar dé gevaarlijkste klant is natuurlijk Radamel Falcao. 32 lentes heeft hij intussen op zijn teller staan, maar het doel weet de krijger nog altijd staan. 

El Tigre kroonde zich vorig jaar nog tot kampioen van Frankrijk. AS Monaco dankte hem voor zijn productiviteit: 21 rozen in 29 matchen, 30 stuks in alle competities samen. Afgelopen seizoen stond hij in de Ligue 1 'slechts' 18 keer aan het kanon. Afklokken, deed hij in totaal toch maar weer op 24 stuks. Hét wapen van de Colombianen.

Senegal 

Oh nee, daar heb je Sadio Mané. Als prominent lid van de beruchte Fabulous Four van Liverpool kan de pijlsnelle (vleugel)aanvaller terugblikken op een topseizoen. Okay, hij stond natuurlijk - zoals alles en iedereen - wat in de schaduw van sensatie Mohamed Salah, maar vergis u niet: hij was óók verbluffend hoor. 

De 26-jarige wervelwind van The Reds is misschien niet dé grote afwerker, maar wel cruciaal in de bij momenten versmachtende pressingsmachine van Jürgen Klopp. 20 doelpunten in 44 matchen én onlangs gescoord in de finale van de Champions League. Aan zijn vormpeil zal het niet liggen, kan een van dé sensaties worden. 

Japan

Een moeilijke knoop om door te hakken: Shinji Kagawa van Borussia Dortmund of good old Keisuke Honda? Ach kom, als nostalgische romantici gaan we maar voor de oude knoken van laatstgenoemde. Als we het dan toch over auto's hebben: de oldtimer van de intussen bijna 32-jarige Honda bolt nog altijd verduiveld goed.  

Akkoord, de intussen in Mexico vertoevende ex-speler van AC Milan is over zijn hoogtepunt heen, maar een artiest blijft een artiest. Zo was hij in de kwalificaties betrokken bij maar liefst 17 (!) Japanse goals. Zijn ervaring kan bovendien van goudwaarde zijn want was er ook al bij op de WK's van 2010 en 2014. 

Onze verwachtingen

Een poule van vrijbuiters zeg maar met landen van vier verschillende continenten. Dat kan alleen maar leuk worden, denken wij dan. Een topfavoriet noemen? Héél moeilijk, maar misschien hebben Polen en Colombia op basis van de intrinsieke kwaliteiten toch een streepje voor. Al durven we er echt geen geld op inzetten. Iedereen kan van iedereen winnen, het zal zaak zijn van goed te beginnen. Wij kijken alvast uit naar de verrichtingen in deze compleet open Groep H. 

Belgische link 

Laat ons beginnen bij Polen en dan botsen we natuurlijk meteen op de naam Lukasz Teodorczyk. Spits met een handleiding - vraag dat maar in Brussel - maar wél eentje die altijd zijn goals zal maken én bovendien ook over de nodige werkkracht beschikt. Staat bij de nationale ploeg natuurlijk wel in de schaduw van die ene wereldspits Robert Lewandowski. 



Ook bij Colombia komen we interessante oude bekenden tegen met Carlos Bacca en José Izquierdo. Twee zwoele Zuid-Amerikanen die bij Club Brugge alle harten veroverden. De ene met zijn goals en snelheid, de andere met zijn dribbels en geweldige schoten. Moeten samen met die topspits Falcao voor de offensieve sprankels zorgen bij Los Cafeteros.  



En ja hoor, ook Japan heeft een halve Belg in de selectie zitten. Of doet de naam Eiji Kawashima geen belletje meer rinkelen? 35 intussen en zijn tijd bij Lierse SK en Standard ligt al eventjes achter ons, maar ze zullen hem daar nog altijd kennen als de spektakeldoelman bij wie af en toe eens het licht uitfloepte. Als hem dat maar niet overkomt in Rusland...



Last but not least: Senegal, dat maar liefst drie spelers met een heden of verleden in de Jupiler Pro League in stelling brengt. Kara Mbodji is net helemaal topfit na een seizoen vol kommer en kwel bij Anderlecht. Met Cheikhou Kouyaté zal hij in Rusland in ieder geval veel kunnen babbelen over paars-wit. Kalidou Koulibaly van Napoli brak destijds dan weer door bij Genk. 

Speelprogramma 

19 juni 2018 om 14 uur: Colombia-Japan
19 juni 2018 om 17 uur: Polen-Senegal

24 juni 2018 om 17 uur: Japan-Senegal
24 juni 2018 om 20 uur: Polen-Colombia

28 juni 2018 om 16 uur: Japan-Polen
28 juni 2018 om 16 uur: Senegal-Colombia

Opmerkelijk 

*De tegenstanders van Polen zijn gewaarschuwd: maar liefst 12 van de 28 gemaakte goals in de kwalificatieronde waren het gevolg van een stilstaande fase. Corners, vrije trappen en strafschoppen weggeven, geen goed idee! 

*Senegal was tijdens de kwalificatiecampagne betrokken bij een heus gokschandaal. De ingezette bedragen op een zege van Zuid-Afrika, dat met 2-1 won van Senegal, waren exuberant. Uiteindelijk werd de Ghanese scheidsrechter op non-actief gezet. 

*Colombia en matchen tegen topteams? Geen goed huwelijk. In de Zuid-Amerikaanse kwalificatieronde pakten Izquierdo, Bacca en co maar twee puntjes tegen Brazilië, Argentinië en Uruguay. Nog goed dus dat de loting meevalt...

*Japan ontsloeg twee maanden geleden nog z’n bondscoach Vahid Halilhodzic, hij werd vervangen door Akira Nishino. Slecht nieuws was dat voor Yuya Kubo van AA Gent en Ryota Morioka van Anderlecht, die naast de selectie vielen…

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties