Terugblik naar de Belgen-WK's: 1990, David Platt zadelt ons met een trauma op

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 20 reacties
Terugblik naar de Belgen-WK's: 1990, David Platt zadelt ons met een trauma op
Foto: © photonews

Op 14 juni 2018 begint het 21e WK voetbal in het Luzhnikistadion in Moskou. Het is de dertiende keer dat onze Rode Duivels er bij zullen zijn. Hoog tijd om terug te blikken op de twaalf eerdere WK's die we al meemaakten. Throwback naar ... 1990.

Selectie 

Om te weten over wie we praten, hier de 22-koppige selectie van bondscoach Guy Thys: Filip De Wilde, Michel Preud’homme, Gilbert Bodart, Philippe Albert, Michel De Wolf, Georges Grün, Pascal Plovie, Lei Clijsters, Stéphane Demol, Jean-François De Sart, Eric Gerets, Marc Emmers, Enzo Scifo, Franky Van Der Elst, Lorenzo Staelens, Marc Wilmots, Patrick Vervoort, Marc Degryse, Jan Ceulemans, Marc Van Der Linden, Bruno Versavel en Nico Claesen.

Makkelijke kwalificatie

België zat in een relatief makkelijke kwalificatiegroep en verloor uiteindelijk niet in zijn groep. Het leek op weg naar heel makkelijke kwalificatie, maar liet het met enkele gelijke spelen nog wat spannend worden. Uiteindelijk werd 4 keer gewonnen en evenveel keer gelijkgespeeld, genoeg voor groepswinst.

Drie groepsmatchen, veel indruk makend

België startte het WK meteen met een goed gevoel en maakte zowel tegen Zuid-Korea (2-0) als tegen Uruguay (3-1) de nodige indruk. Ze waren toen al zeker van de 1/8e finales, daar zou een nederlaag tegen Spanje weinig aan veranderen. 

En dan ... David Platt

In de 1/8e finales waren we met ons sterrenteam echter nog steeds licht favoriet tegen grootmacht Engeland. Het mocht niet zijn, want in minuut 117 kregen we na een vrije trap de koude douche van David Platt.

Misschien wel de meest talentrijke lichting - tot nu - van de Rode Duivels deed het zo veel minder goed dan de verrassing van vier jaar daarvoor. 

Deutschland

Engeland schakelde vervolgens in de kwartfinales Kameroen uit, in de halve finales botsten ze na strafschoppen op West-Duitsland, dat het in de finale moest opnemen tegen Argentinië.

Een elfmeter van Brehme vijf minuten voor het einde zorgde daarin voor het verschil, meteen de derde titel voor de Duitsers.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties