Wist je dat: Wist je dat... Zuid-Amerika en Europa heersen op het WK?

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
Wist je dat... Zuid-Amerika en Europa heersen op het WK?

Deze zomer wordt de 20ste finale uit de wereldbekergeschiedenis gespeeld (in 1950 was er geen finale). Wist je dat er tot op heden uitsluitend landen uit Europa en Zuid-Amerika in de finale stonden?

Er werden dus reeds 19 WK-finales betwist. In die finales stond er nooit een land uit Afrika, Noord-Amerika, Azië of Oceanië op het veld. Europa leverde 26 van de 38 finalisten, Zuid-Amerika de overige 12. Achtmaal kreeg het wereldkampioenschap een volledig Europese finale, slechts eenmaal een Zuid-Amerikaanse. Dat laatste gebeurde tijdens de allereerste editie in 1930. Toen namen Uruguay en Argentinië het tegen elkaar op.

In 2002 komt Zuid-Korea dichtbij een finale, maar Duitsland is te sterk in de halve finale. Zo blijven Europese en Zuid-Amerikaanse landen de lakens uitdelen op WK's.

De Europese landen zorgden samen voor elf wereldbekerzeges na winst in een finale en hebben er dus drie meer dan de Zuid-Amerikaanse landen. Als we het WK van 1950 in rekening brengen, is de stand echter 11-9, maar op die eindronde werd dus geen finale gespeeld. Duitsland vertegenwoordigde Europa het best in de WK-finales, zij stonden zeven keer in de finale.

Brazilië is met zes WK-finales dan weer de beste vertegenwoordiger van Zuid-Amerika. In totaal speelden drie verschillende Zuid-Amerikaanse landen een WK-finale tegenover zeven verschillende Europese landen.

VS en Zuid-Korea

In de WK-geschiedenis zijn er maar twee landen in geslaagd om als niet-Europees of Zuid-Amerikaans land de halve finale te bereiken. Amerika ging er in 1930 namens Noord-Amerika in de halve finale uit tegen Argentinië. Zuid-Korea stuntte voor Azië dan weer in 2002. Onder leiding van bondscoach Guus Hiddink schopten de Koreanen het tot de halve finale tegen Duitsland. Daar werd echter wel verloren. Zowel Zuid-Korea als de VS verloren in hun halve finale dus van de ploeg die de finale zou verliezen.

 

Stort €50 en speel met €150