Waarom WK-wedstrijden deze keer een stuk langer kunnen duren en waarom we daar geen graten in zien
Sander De Graeve
Sander De Graeve vanuit Moskou

De VAR zal de wedstrijden vertragen, maar met recht én reden

Waarom WK-wedstrijden deze keer een stuk langer kunnen duren en waarom we daar geen graten in zien
Foto: © photonews

Je plant tijdens dit WK best niets vlak ná een wedstrijd. Die wedstrijd kan immers een stukje langer duren dan verwacht. Als je de Belgen om 17u ziet aftrappen, wil dat niet zeggen dat je om 18.50 sowieso tijd hebt voor iets anders.

De VAR is immers aanwezig en Massimo Busacca wil er geen maximumtijd voor instellen. "Uiteraard zullen we bij duidelijke beslissingen snel zijn, maar wanneer het nodig is, mag het al eens wat langer duren. Zeker wanneer je meerdere camerastandpunten nodig hebt. Neem nu bij opstootjes, die willen we niet meer zien en dus moeten die fases volledig bekeken worden om iedereen correct te bestraffen."

Hij vindt het argument dat de VAR het ritme uit het spel haalt ook niet correct. "In een normale match wordt er maar 57 minuten gevoetbald. De rest gaat verloren bij vrije trappen, corners, inworpen en dergelijke. Die minuten ben je sowieso kwijt. De minuten die de VAR nodig heeft om te beslissen, worden aan het einde gewoon aan de extra tijd toegevoegd."

De grote schandalen gaan we niet meer tegenkomen -Pierluigi Collina

De impact van belangrijke beslissingen of fouten van de arbitrage, is uiteraard immens. "De grote schandalen (neem nu die penalty van Nederland tegen Mexio, nvdr.) gaan we niet meer tegenkomen", aldus Collina. "Een verkeerde beslissing waardoor een land uitgeschakeld wordt, gaat nu altijd vermeden worden", meent Busacca. "Dat is het belangrijkste, die tijd die daarover gaat, is in vergelijking peanuts. Hier wordt geschiedenis geschreven en dat moet correct gebeuren."

Zullen de refs zich wel makkelijk laten overrulen? "We moeten klaar zijn om de beslissingen te veranderen", aldus de Braziliaanse scheids Sandro Ricci. "Als ik een fout maak, en ik wil mijn beslissing niet veranderen, maak ik een tweede fout. Dat kan niet. We doen dit niet voor onszelf, maar voor het voetbal. We zijn dus verplicht om de juiste beslissing te nemen, dat is maar normaal."

Stort €50 en speel met €150