Drie redenen waarom onze Rode Duivels vanavond tegen Panama vertrouwen moeten hebben in een goeie afloop

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 2 reacties
Drie redenen waarom onze Rode Duivels vanavond tegen Panama vertrouwen moeten hebben in een goeie afloop
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De sterren staan vanavond gunstig voor onze Rode Duivels. Er zijn namelijk een aantal statistieken die ondubbelzinnig in het voordeel van onze jongens pleiten. Panama kan dus de hoop op een stunt nu al maar beter opbergen.

Okay, statistieken zijn statistieken natuurlijk, maar ze kunnen misschien wel helpen als mentaal duwtje in de rug voor de troepen van bondscoach Roberto Martínez. Zo verloren de Rode Duivels bijvoorbeeld nog maar vier keer hun openingsmatch op een WK-eindronde.

In 1930, toch al een eeuwigheid geleden, gingen we met 0-3 onderuit tegen de VS. Vier jaar later was Duitsland met 2-5 te sterk en in 1938 moesten we het hoofd buigen tegen Frankrijk: 1-3. Sindsdien liep het enkel nog fout in 1986, toen verloren we - op wat een memorabel WK zou worden - de openingsmatch tegen gastland Mexico (1-2). Met vijf overwinningen en drie draws hebben we alvast een goeie openingsreputatie. 

Straffe reeks

Bovendien is de huidige generatie Rode Duivels nu al 19 matchen op rij ongeslagen. Toch een knappe reeks als je weet dat het van 1 september 2016 geleden is dat we nog eens onderuit gingen. Dat was toen thuis tegen Spanje. 0-2 werd het in de debuutmatch van Roberto Martínez. Wat volgde, waren 14 zeges en 5 draws. Nooit in onze vaderlandse voetbalgeschiedenis werd een dergelijke straffe reeks neergezet. 

Dubbele opsteker

Laten we dan eens kijken naar onze laatste 12 WK-duels, die leverden slechts twee nederlagen op. In 2002 sneuvelden we in de 1/8ste finales tegen Brazilië, in 2014 riep Argentinië ons dan weer een halt toe in de kwartfinales. Van de overige 10 matchen wonnen we er vijf en bleven we vijf keer steken op een gelijkspel. 

En tot slot liggen de zogenaamde CONCACAF-landen - voetbalnaties uit Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben - ons wel. Sinds die eerder vermelde 2-1 nederlaag tegen Mexico op het WK '86 bleven we elf keer op rij ongeslagen tegen opponenten van de CONCACAF. 9 keer werd er gewonnen, 2 keer speelden we gelijk. Conclusie: de sterren staan gunstig, klaren die klus!  

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties