Kroatië kruipt door het oog van de naald in ware penaltythriller, sterspeler Luka Modric bijna de grote antiheld

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 0 reacties
Kroatië kruipt door het oog van de naald in ware penaltythriller, sterspeler Luka Modric bijna de grote antiheld
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het heeft bloed, zweet, tranen en een bloedstollende penaltyreeks gekost, maar Kroatië staat in de kwartfinales van het WK. Luka Modric leek de grote antiheld te gaan worden met een gemiste penalty in het slot van de verlengingen, maar de grote loterij draaide toch in het voordeel uit van de Kroaten

Op dit WK vol uitgeschakelde toplanden moet je al van ver komen om ons nog te verrassen, maar het moet gezegd: Kroatië en Denemarken slaagden er toch al meteen in om ons van onze sokken te blazen.

Na nog geen minuut was het al prijs: een verre inworp naar de tweede paal en in de kluts kon Mathias Jørgensen met een niet eens zo gevaarlijk schot de niet al te secuur keepende Subasic vloeren. 



Knotsgekke start

De Kroaten moesten reageren en deden dat met brio: een haast komische flipperkast voor de kooi van Denemarken deed de bal in de voeten van Mario Mandzukic belanden en de spits van Juventus toonde geen medelijden.

1-1 en alles te herdoen! We waren voor alle duidelijkheid nog geen vijf minuten ver. Ivan Perisic en co duwden meteen door en hadden na twintig minuten een penalty mogen/moeten krijgen. Knudsen hing aan het truitje van Mandzukic, maar de ref wuifde het protest weg. 




Voor de rust waren er nog kansen langs beide kanten: Braithwaite stuitte na een geniaal passje van Christian Eriksen op de benen van Subasic en aan de overkant mochten de Kroaten drie keer proberen voor een symbolische eurocent, maar Rakitic, Rebic en Perisic lieten de 2-1 liggen.

Het slotakkoord was voor Dejan Lovren. De luchtmatch van Liverpool klom hoog op een scherpe vrije trap van Modric, maar zag zijn poging langs de verkeerde kant van de paal belanden. Zo leuk de eerste helft was, zo pover was de tweede. Was het de warmte die langzaam maar zeker ongenadig in de benen kroop?


Kroaten dommelen in

Vooral de Kroaten maakten een lusteloze indruk en speelden met de minuut meer en meer met vuur. Bij de Denen waren vooral Yussuf Poulsen en  Martin Braithwaite geregeld gevaarlijk, maar echt grote kansen vielen er niet te bespeuren. Het grote niks was het, verlengingen leken zo stilaan onafwendbaar. 

Een slotoffensief van een eindelijk weer wakker geschoten Kroatië leverde nog een gevaarlijke kopbal van Perisic op het dak van het doel op. En ook Ivan Rakitic, nog zo'n gevaarlijk heerschap, had nog een leuke en harde knal in gedachten. De middenvelder van FC Barcelona had ook al een hele tijd door dat het met combinatievoetbal niet (meer) zou lukken. Enfin, we deden er nog een halfuur bij.


Modric laat matchbal liggen

De verlengingen baarde ook grotendeels een muis, al zorgde Lasse Schöne van Ajax wel voor een klasseflits: bal achter het steunbeen klaarleggen en maar net naast trappen. De Kroaten leken zo moe als een paard, enkel invaller Kovacic kon met een verraderlijke voorzet vanop de achterlijn nog eens dreigen, Schmeichel tikte de bal over de lat. 

Denemarken had nog een joker achter de hand voor het laatste kwartier: Pione Sisto. En de dribbelkont van Celta de Vigo kroonde zich al bijna meteen tot de grote held. Mooi diep gestuurd, knap ruimte gemaakt voor een schot en de bal net niet heerlijk in de verste hoek gekruld.

Het venijn zat in de staart: Ante Rebic mocht op aangeven van Modric alleen naar het Deense doel, omspeelde die blonde reus Schmeichel, maar Mathias Jørgensen trok aan de noodrem. Penalty! Een klusje voor sterspeler Modric, maar de strateeg van Real Madrid faalde. Kasper Schmeichel de grote held, tot grote vreugde van vader Peter op de tribunes. We gingen naar - jawel - strafschoppen. 



Subasic de grote held

De Denen hadden alvast het mentale voordeel met die specialist van een Schmeichel tussen de palen, maar het was zowaar Danijel Subasic die zich ontpopte tot de Kroatische volksheld met maar liefst drie gestopte elfmeters. Ook zijn Deense collega van Leicester City maakte er twee onschadelijk, maar uiteindelijk mocht Ivan Rakitic het lot van de dappere Scandinaviërs bezegelen. Kroatië naar de kwartfinales, maar het mag de voetbalgoden met beide handjes bedanken. En Luka Modric - die wel scoorde in de penaltyreeks - mag een pakje kaarsen branden...


















Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties