De droom is voorbij! Maar dit blijft voor altijd in ons geheugen gegrift! Bedankt Duivels!
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Sint-Petersburg

Frankrijk-België eindigde op 1-0, de Rode Duivels spelen de finale van het WK niet

De droom is voorbij! Maar dit blijft voor altijd in ons geheugen gegrift! Bedankt Duivels!
Foto: © photonews

Het was een droom die sinds vrijdag leefde: wat als... Wat als de Rode Duivels ook de Fransen naar huis stuurden? Een WK-finale voor het kleine België? Maar de bijzonder sterk geoganiseerde zuiderburen maakten ons ongemeen abrupt wakker. En als je eerlijk bent: het was verdiend.

Roberto Martinez had toch weer een tactische verrassing in petto. Moussa Dembélé stond ineens op het veld. Geen Vermaelen, geen Carrasco... en geen Dembélé op links hoor. Martinez opteerde bij balverlies voor een viermansverdediging met Witsel en Moussa ervoor. 

In balbezit? Welk systeem?

In balbezit, dat was een andere zaak. We moesten er de deskundige mening van Hernan Losada bijhalen om dat te doorgronden: "Een soort 3-2-2-3..." Fellaini en De Bruyne achter Hazard, Lukaku en... jawel Chadli. In balbezit moest die immers als aanvaller gaan spelen. Daardoor kwam hij wel een paar keer in de problemen tegen Matuidi. En die mag je nu net geen passes laten versturen.

België kreeg de eerste 25 minuten het balbezit cadeau van een op de counter speculerend Frankrijk. 't Is zo geniepig: de tegenstander zich stuk laten lopen op een dubbele muur - het centrum zat potdicht - om dan in vijf tellen of minder aan de overkant te staan. Optimaal gebruik maken van de aanwezige kwaliteiten noemt zoiets. Elke keer Mbappé zich op gang trok, hield elke rechtgeaarde Belg het hart vast.

Hazard, te weinig

Beide keepers moesten met een wereldsave uitpakken. Lloris op een schot van Alderweireld zowaar, Courtois toen Mbappé zijn maatje Griezmann volledig vrijspeelde en onze topdoelman zijn lang been kon uitschuiven. 

Er waren enkele tactische problemen: De Bruyne stond veel te hoog om zijn stempel te drukken, Hazard kon veel te weinig de bal krijgen en de Fransen lieten Chadli maar draven. Daarbij kwam ook nog dat Dembélé niet echt overtuigend overkwam. Zonde, want Eden leek in grote doen, de weinige keren dat hij aan de bal kwam.

Je kan het misschien tactisch ook wat te veel overdenken. Geen kritiek, enkel een vaststelling. Frankrijk kwam steeds meer opzetten en begin tweede helft werd een corner onze Duivels fataal. Griezmann mikte het leer naar de eerste paal en daar dook Umtiti voor Fellaini op: 1-0. Even later voorkwam Courtois erger door Giroud af te stoppen na een geniale technische pass van Mbappé.

Dat heeft die Deschamps trouwens mooi voor elkaar: hoe die sterren verdedigen! Wat een blok achteraan! Er was geen doorkomen aan. Ook niet toen België iets vlotter ging combineren door de inbreng van Mertens en iedereen weer wat meer op zijn plaats kon gaan staan.

Maar het mocht niet baten tegen de muur - en dat bedoelen we niet negatief - die Frankrijk was. Onze buren maakten van in blok spelen een nieuwe kunst. Nog meer dan België spelen ze als één ploeg. Het was bijna onmogelijk om er kansen tegen te versieren... Dus ja, chapeau voor Deschamps en zijn werk. Kleine voorspelling: dit wordt de nieuwe wereldkampioen.

Stort €50 en speel met €150