1895-voorzitter Tijs Cools blikt met grote tevredenheid terug op WK met Belgische fans: "Aantallen waren voor mij het minst belangrijk"

Johan Walckiers Manuel Gonzalez
Johan Walckiers en Manuel Gonzalez vanuit Moskou
| 0 reacties
1895-voorzitter Tijs Cools blikt met grote tevredenheid terug op WK met Belgische fans: "Aantallen waren voor mij het minst belangrijk"
Foto: © Voetbalkrant.com

Volg België nu via WhatsApp!

De fans in Rusland hebben zich goed geamuseerd. Met dank aan supportersfederatie 1895, die de hele organisatie op zich nam. Voorzitter en coördinator Tijs Cools blikt tevreden terug: "Aantallen waren voor mij niet belangrijk, wel de manier waarop de fans zich gedroegen en hoe ze het WK beleefden."

Een trip naar Rusland voor honderden organiseren, het is niet niks. Daarbij kwam nog dat 1895 de fans ook iets wou aanbieden. "Het was een hele uitdaging om alles wat we wilden organiseren, georganiseerd te krijgen: de fan walks, de meeting points, de fanmatchen...", zegt een blije Cools ons.

We hebben alles gedaan wat we wilden doen

"We zijn echter super tevreden over de samenwerking met de lokale mensen, met de politie, met de Belgische ambassade en met de Belgische politie. We hebben alles gedaan wat we wilden doen en dat konden we natuurlijk ook niet zonder de fans."

Er was veel te doen over het lage aantal Belgische fans, terwijl er velen nog wilden afreizen. "Ik heb daar op voorhand nooit een cijfer opgeplakt. En naar mijn mening is dat het minst belangrijke, dat aantal."

"Het gaat me meer om hoe ze zich gedragen en hoe de mensen die hier zijn het ervaren. En als je dan vergelijkt met andere Europese landen is het voor ons kleine landje redelijk goed meegevallen."

De fans die afreisden hadden er soms heel wat voor over. "De verschillende media hebben ook wat afgeschrikt om te gaan. Als ik het hoor van de supporters geraakte je er wel op een of andere manier. Sommigen gingen met de trein en die hebben wel wat avonturen meegemaakt. Er hing natuurlijk ook wel een prijskaartje aan. Alle respect voor de fans die gekomen zijn", aldus Cools nog.

We zijn eigenlijk de ploeg van het toernooi

Maar dit WK gaat de geschiedenis in als eentje met héél weinig problemen. "Het toernooi vond ik echt fantastisch georganiseerd. Ik wil niet weten hoeveel volunteers er waren. Het contact met de lokale bevolking was wel moeilijk door het gebrek aan Engels sprekende mensen. Maar op de duur kwam je er met handen en voeten wel uit."

"De Russen kozen in heel wat wedstrijden ook onze kant. Je kunt bijna niet anders dan tevreden zijn. We zijn eigenlijk de ploeg van het toernooi. We kunnen tevreden zijn met wat onze spelers gedaan hebben", besloot Cools.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties