Datum: 18/11/2018 20:45
Competitie: Nations League A
Speeldag: Speeldag 6
Afgang van formaat: van een 0-2-voorsprong naar 5-2-pandoering en dus geen 'Final Four' voor de Rode Duivels
Diederik Geypen

Rode Duivels verliezen met zware 5-2-cijfers in Zwitserland

De Rode Duivels hebben voor dé prestatie van deze Nations League gezorgd en kunnen er bezwaarlijk trots op zijn. Ondanks een riante 0-2-voorsprong vroeg in de wedstrijd gaven de Belgen hun ticket voor de halve finale nog helemaal weg.

Batsman op de bank

Wie dacht dat het bankzittersstatuut van Batshuayi - niet hij maar wel Mertens verving Lukaku in de spits - de grootste verrassing was, had het mis. We kregen in de Swissporarena een knotsgekke eerste helft te zien.

Nochtans leek na een dik kwartier de wedstrijd gespeeld. Thorgan Hazard profiteerde in minuut 2 van mistasten achterin. Een kwartier later rondde de middenvelder van Borussia Mönchengladbach een collectieve counter prinsheerlijk af. Een kopie van het doelpunt van De Bruyne tegen Brazilië op het WK.

Zwitserse voorsprong halfweg

De Zwitsers moesten nu al vier keer scoren om de groep te winnen, maar stelden nog voor rust orde op zaken. Rodriguez maakte vanop de stip de aansluitingstreffer. Seferovic zorgde na twee knappe combinaties voor 2-2 en 3-2. Onbegrijpelijk hoe onze landgenoten deze gunstige situatie uit handen gaven.

Nog meer kommer en kwel

De laatste keer dat België een 0-2-voorsprong nog uit handen gaf, dateerde van 83 jaar gelden (4-2 tegen Nederland in 1935). In minuut 62 was de totale ommekeer zowaar een feit. Elvedi beroerde een van de vele listige voorzetten van Shaqiri: 4-2!

De wankele Duivels moesten nu komen. Eden Hazard nam zijn verantwoordelijkheid met een hard schot op doelman Sommer. Bondscoach Martinez gooide Batshuayi in de strijd voor Chadli. Een wissel die geen zoden aan de dijk bracht, want Seferovic maakte zijn derde van de avond.

Derde nederlaag onder Martinez

Geen 'Final Four' dus voor de Belgen in juni. Wel een derde nederlaag onder Martinez, na die tegen Spanje vriendschappelijk en Frankrijk op het WK. Met voorsprong de pijnlijkste van de drie.