Datum: 30/06/2016 21:00
Competitie: EK
Speeldag: Kwart Finales
Stadion: Stade du Vélodrome

Portugal wint zenuwenoorlog van Polen, Rode Duivels hoeven niet meteen ongerust te zijn ...

Portugal wint zenuwenoorlog van Polen, Rode Duivels hoeven niet meteen ongerust te zijn ...
Foto: © photonews

Portugal overtuigde ook tegen Polen niet, maar het zit na een straffe penaltyreeks wel in de halve finales. Toch maken de Rode Duivels toch kans tegen dit team, zeker als Ronaldo niet plots zichzelf terugvindt in het toernooi.

België weet pas vrijdagavond of het zich kan plaatsen voor de halve finales, maar op donderdagavond konden we alvast te weten komen wie de tegenstander is in die eventuele halve eindstrijd. Met Polen - Portugal stonden misschien twee verrassende teams tegenover elkaar in de match.

Met Lewandowski en Ronaldo hebben beide ploegen overigens ook een echte topspeler in de rangen. Maar het bleek al snel dat CR7 niet helemaal de vorm te pakken had. Drie keer trapte hij in de match bij een open kans pardoes naast de bal, faut-le-faire. Lewandowski staat dan weer in de geschiedenisboeken.

Al na een dikke minuut scoorde hij namelijk voor de Polen, meteen goed voor het op een na snelste doelpunt ooit op een eindronde op het EK. De binnentikker was heerlijker dan het woord binnentikker doet vermoeden, de voorzet van Grosicki mocht er ook wezen. Al was het natuurlijk ook een fout van Cédric in de dekking: hij ging compleet onder de bal door.

Nog iemand voor in de geschiedenisboeken? Renato Sanches, die met een afgeweken bal de bordjes in evenwicht bracht en zo op 18-jarige leeftijd al raak trof op een groot toernooi. Opnieuw: faut-le-faire. Sanches was een lichtpuntje bij een verder niet een zo sterk Portugal, terwijl aan de overkant ook niet al te flitsend werd gespeeld.

Slotsom: wie ook de tegenstander van de Rode Duivels zou worden in de eventuele halve finales, een haalbare kaart is het sowieso voor de Belgen. Wales kloppen en de finale is een mogelijkheid, absoluut. Jedrzejczyk bij de Polen en Carvalho bij de Portugezen pakten de gele kaart van de schorsing in de halve finales, verlengingen werden ondertussen ons deel.

Ook daarin de grote leegte. En dus strafschoppen, waarin Rui Patricio er eentje pakte en zijn landgenoten feilloos binnenschoten: halve finales zo voor de Portugezen, die op dit toernooi wel nog geen enkele keer won na 90 minuten. Zo kan het dus ook ...

Opstellingen

Polen Polen

  Speler G Beoordeel
Maczynski Krzysztof 98' -
Pazdan Michal 90' -
Lewandowski Robert 90' -
Krychowiak Grzegorz 90' -
Glik Kamil Jacek   90' -
Milik Arkadiusz 90' -
Piszczek Lukasz 90' -
Jedrzejczyk Artur   90' -
Blaszczykowski Jakub 90' -
Fabianski Lukasz 90' -
Grosicki Kamil A 82' -
  Bank G Beoordeel
Kapustka Bartosz   8'  
Stepinski Mariusz -  
Starzynski Filip -  
Linetty Karol -  
Wawrzyniak Jakub -  
Peszko Slawomir -  
Boruc Artur -  
Szczesny Wojciech -  
Salamon Bartosz -  
Jodlowiec Tomasz -  
Rangel Cionek Thiago -  
Zielinski Piotr -  

Portugal Portugal

  Speler G Beoordeel
Renato Sanches 90' -
Rui Patricio 90' -
Eliseu 90' -
Cédric 90' -
Carvalho William   90' -
Pepe 90' -
José Fonte 90' -
Nani A 90' -
Ronaldo Cristiano 90' -
João Mário 80' -
Silva Adrien   74' -
  Bank G Beoordeel
Moutinho Joao 16' -
Quaresma Ricardo 10' -
Lopes Anthony -  
Bruno Alves -  
Rafa Silva -  
Eder -  
Danilo -  
Vieirinha -  
Eduardo -  
Carvalho Ricardo -  
Herbeleef Polen - Portugal

Vooraf