Interview Baseggio over de problemen van 'zijn' Anderlecht en de moeilijke weg van Kompany: "Hij heeft een Hasi of Vanderhaeghe nodig"

Baseggio over de problemen van 'zijn' Anderlecht en de moeilijke weg van Kompany: "Hij heeft een Hasi of Vanderhaeghe nodig"

Het nieuwe Anderlecht wordt iets om naar uit te kijken. Wat er deze zomer nog allemaal gaat gebeuren, zal redelijk ingrijpend zijn. En wat ze deden met de komst van Vincent Kompany was al bijzonder vernieuwend. Walter Baseggio bekijkt het met argusogen...

Baseggio, ooit zelf een kind van Anderlecht en nog altijd enorm betrokken, is zelf ook benieuwd. Voor hem moet er niet zoveel inkomend bij, maar moet er vooral veel opgekuist worden. "In elke linie iemand bij moet volstaan. Vooral een spelverdeler is cruciaal, iemand die het verschil kan maken, want voor mij is Verschaeren een tweede aanvaller."

Walter, hoe kijk jij naar de aanstelling van Kompany als speler-trainer?

"Het is zot idee. Kijk, ik ben er minder fan van. Voor mij moet een speler een speler blijven en een trainer een trainer. Maar ik hoop dat het gaat werken, vooral voor de fans. Het gaat erop aankomen dat iedereen vanaf het begin op dezelfde lijn zit. Dat er een echte clan gevormd wordt."

Zie jij de hindernissen op de weg?

"Ja, Vincent gaat de beslissingen nemen. Hij gaat leiden. Maar de anderen moeten ook volgen. Wat gaat de reactie van de spelers zijn na een paar matchen? Maar dit gezegd zijnde. Ik ken Vincent, ik heb drie jaar met hem gespeeld. Ik ken zijn karakter. Maar hij zal zich moeten omringen met goeie mensen."

Wat moet er allemaal bij om Anderlecht weer competitief te maken?

"Voor je koopt moet je weten wat je nodig hebt. Voor mij moeten er geen 50 spelers komen hoor. Je moet wel mensen gaan halen die het verschil kunnen maken en die hun ervaring doorgeven aan de jeugd. Maar Anderlecht moet vooral zien met wie ze doorgaan en met wie niet. Dat wordt cruciaal!"

"Het belangrijkste dat moet aangepakt worden, is het defensieve compartiment. Dat was catastrofaal dit seizoen. Vooral op tactisch niveau konden die jongens niet mee. Hein wou met drie spelen, maar hij had er de spelers niet voor. Die jongens kunnen niet verdedigen en op hetzelfde moment de dekking verzorgen."

Anderlecht heeft een spelmaker nodig, Verschaeren is voor mij een tweede aanvaller

't Is toch niet enkel die defensie? In sommige matchen creëerden ze nul kansen!

"Nochtans hadden ze wel oplossingen rondlopen vind ik. Maar die Zulj... Waarom hebben ze die gehaald? Zo had je er nog rondlopen hoor. Die zal wel kunnen voetballen, maar het is geen spelverdeler. Ik begrijp niet waarom een club als Anderlecht dat niet zag. Ze hebben de filosofie van paars-wit wat uit het oog verloren. Vroeger had de tegenstander schrik van ons, nu heeft Anderlecht schrik van de tegenstander."

Kompany heeft werk...

"Hij moet het oplossen. Vooral de mentaliteit bij de spelers heeft me vorig seizoen ontgoocheld. Hij zal dat ook wel kunnen zien op de eerste trainingen en daar conclusies uit trekken. En dan zal hij zien welke profielen ze nodig hebben. Maar dat is al rijkelijk laat. Vroeger had Anderlecht zijn transfers al in maart klaar voor het volgend seizoen."

Ik begrijp niet hoe Anderlecht niet zag dat ze Zulj niet nodig hadden

Zijn Trebel en Kums voor jou complementair?

"Je hebt een recuperator nodig op het middenveld. Kijk, als Trebel - die dat zeker kan - dat op zich zou nemen, dan wel. Maar hij wil zich ook met de opbouw bemoeien hé. Dan wordt het moeilijk. Ik had het meer voor Kayembe, die knapte het vuile werk op."

Heb je zo iemand nodig?

"(overtuigend) Altijd! Ik speelde ook met Zetterberg en Scifo en moest voor hen het vuile werk opknappen. Maar ik had ook nog Hasi of Vanderhaeghe achter me. Dan voel je je wel veilig hoor. Je moet zulke spelers hebben en dan mensen die het verschil kunnen maken."

Dat geldt ook voor de defensie zeker?

"Ja, ik speelde met Ilic, De Boeck, Doll... Dan weet je dat er iets achter je staat. En Hannu Tihinen! Zo'n belangrijke speler. Die wist dat hij geen Maradona was, maar hij stond wel klaar voor de ploeg, voor de spelers die wel het verschil konden maken. Hij nam geen risico's, zo iemand moet je ook hebben."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties