Hoe gaat het nog met de 13 spelers die de prestigieuze Golden Boy-trofee in de wacht sleepten?

Timothy Collard
Timothy Collard
| 4 reacties
Hoe gaat het nog met de 13 spelers die de prestigieuze Golden Boy-trofee in de wacht sleepten?
Foto: © Photonews

Toptalenten, goudklompjes, goudhaantjes: we geven toe dat we de benamingen voor getalenteerde jonge voetballers soms al eens durven te gebruiken. Maar hoe gaat het dezer dagen nog met de échte Golden Boys?

Sinds 2003 reikt de Italiaanse sportkrant Tuttosport ieder jaar een Golden Boy-trofee uit aan het grootste Europese voetbaltalent onder 21 jaar. De winnaar wordt verkozen door dertig journalisten van toonaangevende Europese sportmedia, waaronder Gazzeta dello Sport, The Sunday Times en Voetbal International.

2003 – Rafaël van der Vaart – nu 33 jaar

Van der Vaart was in 2003 de allereerste die zich een Golden Boy mocht noemen. De Nederlander speelde toen nog bij Ajax, en maakte later furore bij Hamburger SV en Tottenham Hotspur. Van der Vaart speelt tegenwoordig bij FC Midtjylland.

2004 – Wayne Rooney – nu 30 jaar

In 2004 was Wayne Rooney nog een jonge snaak van amper 18 jaar oud. De Engelsman bouwde een fantastische carrière uit bij Manchester United, waar hij vandaag de dag nog steeds aan de slag is.

2005 – Lionel Messi – nu 29 jaar

De opvolger van Rooney werd niemand minder dan Lionel Messi. De Argentijn deed de trofee alle eer aan, want tot op heden is hij nog steeds de enige Golden Boy die ook de Gouden Bal won.

2006 – Cesc Fabregas – nu 29 jaar

Fabregas kroonde zich in 2006 dan weer tot de meest beloftevolle jonge speler in Europa. De Spanjaard maakte destijds indruk bij Arsenal, maar haalde misschien niet alles uit zijn carrière. Fabregas speelde enkele jaren bij FC Barcelona en is nu aan de slag bij Chelsea.

2007 – Sergio Agüero – nu 28 jaar

Agüero is dezer dagen niet meer weg te denken uit het elftal van Manchester City. Maar het was bij Atlético Madrid dat de Argentijnse aanvaller doorbrak op in Europa. Een mooi voorbeeld van een speler die zijn potentieel volledig waarmaakte.

2008 – Anderson – nu 28 jaar

Anderson is dan weer een mooi voorbeeld van een speler die de hoge verwachtingen nooit kon inlossen. De Braziliaan kroonde zich als speler van Manchester United tot Golden Boy, maar brak nooit volledig door in de Premier League. Anderson speelt nu in zijn vaderland bij Internacional.

2009 – Alexandre Pato – nu 27 jaar

Pato maakte bij AC Milan indruk op alles en iedereen en zo werd hij een jaar na zijn landgenoot Anderson verkozen tot beste jonge speler op de Europese velden. Ook Pato werd nooit de topspits die velen in hem zagen. De journalisten zouden nadien twee keer nadenken vooraleer ze op een Braziliaan stemden. Nooit kroonde een Braziliaan zich nog tot Golden Boy.

2010 – Mario Balotelli – nu 26 jaar

In 2010 kroonde het enfant terrible Mario Balotelli zich tot Golden Boy. De rijzende ster verdedigde toen de kleuren van Manchester City, waar hij zich uiteindelijk nooit volledig kon doorzetten. Nu is Balotelli bezig om zijn carrière te herlanceren… bij het Franse Nice.

2011 – Mario Götze – nu 24 jaar

Mario Götze was absoluut een ster in wording, maar een transfer naar Bayern München belemmerde zijn veelbelovende carrière. In 2011 speelde Götze nog bij Borussia Dortmund, na een mislukte passage bij Bayern, speelt hij nu opnieuw bij de geel-zwarte club.

2012 – Isco – nu 24 jaar

In 2012 was het de beurt aan een rijzende ster van het Spaanse voetbal. Isco gooide hoge ogen bij Malaga en dat leverde hem de prijs van Golden Boy op. Isco versierde een transfer naar Real Madrid, maar daar zit hij tegenwoordig meer dan hem lief is op de invallersbank.

2013 – Paul Pogba – nu 23 jaar
2014 – Raheem Sterling – nu 21 jaar
2015 – Anthony Martial – nu 20 jaar

Dat brengt ons bij de laatste drie winnaars van de prestigieuze prijs: Paul Pogba, Raheem Sterling en Anthony Martial. Drie jonge mannen die overlopen van het talent, maar in de komende jaren natuurlijk al het goede moeten bevestigen. Alle drie zijn ze actief in de Premier League.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties