"Als de geschiedenis zich kan herhalen, pakken ze de Beker" - Waarom Zulte Waregem (niet) mag dromen van een nieuw leuk bekeravontuur - maar wil het dat wel?

"Als de geschiedenis zich kan herhalen, pakken ze de Beker" - Waarom Zulte Waregem (niet) mag dromen van een nieuw leuk bekeravontuur - maar wil het dat wel?
Foto: © photonews

In de competitie heeft Zulte Waregem het bijzonder moeilijk, maar in de Beker van België ging het team wél door naar de achtste finales. Essevee is en blijft een bekerploeg, dus als het zich in de competitie in veiligheid kan spelen ... komt de Heizel dan dichterbij? Waarom het wel/niet kan!

Zestiende finales

"Blij dat we door zijn, al hadden we het nog lastig", gaf Michaël Heylen toe na de bekerzege in Heist. "Het was nog bibberen op het einde, gelukkig kwamen er geen verlengingen van. De manier waarop Zulte Waregem voorbij Heist raakte? Dat was niet meteen om over naar huis te spreken. Het tempo lag laag, de stress zat in het team en de status in de competitie hing als een zwaard van Damocles boven Essevee.

Manier waarop je doorgaat niet altijd belangrijk

"We kwamen goed weg in het begin, maar de manier waarop je doorgaat is in deze fase is niet altijd zo belangrijk", aldus Francky Dury. "Maar ik ben dat al gewoon stilaan. Vorig seizoen hadden we het moeilijk in Luik, het jaar toen we de Beker wonnen enorm moeilijk op Geel, op Cappellen was het in het slot ... Dit zijn situaties die elk jaar kunnen voorvallen."

Toppers falen

"Het blijft een raar verhaal dat topclubs kunnen verliezen van amateurclubs, maar het valt dus elk jaar voor. Als je ziet welke teams er alweer uitgeschakeld zijn en waar het allemaal spannend was, net zoals bij ons ...", ging de coach verder.

Het is opmerkelijk: met Standard, Club Brugge, Antwerp en Anderlecht liggen al vier absolute topteams uit de Beker van België. Als ook KRC Genk zich de komende rondes ergens zou gaan verslikken, ligt de weg voor vele andere teams naar de finale mogelijk alweer open. 

Bekerploeg

Temeer Essevee wel degelijk een bekerploeg is. In de voorbije dertien seizoenen in eerste nationale haalde het twee keer de Beker van België binnen én speelde het eens de finale. Enkel Standard en Genk doen de voorbije tien jaar beter, Sporting Lokeren won ook twee keer de Beker.

Het maakt van Zulte Waregem altijd een outsider, want er is wel degelijk kwaliteit aanwezig om voorbij flink wat teams te raken. Rest de vraag of en wanneer ze tegen pakweg KRC Genk zouden uitkomen, want dat team bleek afgelopen weekend (veel) te sterk.

Route

Het is altijd een beetje een kwestie van meeval hebben. Op weg naar de bekerwinst twee seizoenen geleden kwam het Cappellen (2e Amateur) en daarna Geel (1e Amateur) tegen, waarna het thuis tegen STVV mocht spelen in de kwartfinales en via Eupen naar de finale tegen Oostende raakte.

Heist was nu van alle tegenstanders niet de grootste naam, voor de derby tegen KV Kortrijk kan een team als Zulte Waregem zich altijd wel opladen en in een eventuele kwartfinale kan een haalbare kaart sowieso getrokken worden gezien de andere wedstrijden.

De wil?

Rest de vraag: wil Zulte Waregem wel dromen van een nieuwe bekerstunt. Het is en blijft de kortste weg naar Europa, maar het team heeft na een 0 op 18 in de competitie wel andere katten te geselen die veel dringender zijn. 

Momenteel is het dan ook niet aan de orde: "Het bekerverhaal staat los van de competitie", aldus nog Dury. "We gaan niet plotseling heel goed voetballen, we zitten in een moeilijke periode momenteel. We zijn wat nerveus, omdat we het niet gewoon zijn om achteraan te staan. Soms draait het snel goed en dan denken ze dat ik een tovenaar ben. Het kan snel keren, we zullen zien waar we de komende weken uitkomen."

Feest in Brussel?

Waarop de coach van Heist (Karel Keleman) fijntjes: "Volgens mij heeft hij al veel getoverd, alles wat hij al verwezenlijkt heeft. Als de geschiedenis zich weet te herhalen, dan zullen ze wel opnieuw de Beker van België winnen en dan wens ik ze proficiat met het feest in Brussel."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties