Waarom Genk moet hopen op de uitschakeling van Club Brugge in de laatste voorronde van de Champions League

Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 69 reacties
Waarom Genk moet hopen op de uitschakeling van Club Brugge in de laatste voorronde van de Champions League

Als Club Brugge ook nog Linz weet uit te schakelen in de voorrondes van de Champions League, dan krijgen we twee Belgische teams in de poulefase van het Kampioenenbal. Maar is dat voor KRC Genk wel positief?

Puur op de korte termijn bekeken is het dat niet en wel om twee redenen: een sportieve en een financiële. De deelname aan de Champions League zou voor Genk namelijk veel meer geld in het laatje brengen als Club Brugge naar de Europa League wordt verwezen.

Deelnemende clubs krijgen net geen 300 miljoen euro onder elkaar verdeeld. Hun aandeel daarin hangt af de omvang van de televisierechten in het betreffende land. Bovendien hangt dat aandeel ook af van de gespeelde CL-matchen dit seizoen en van het resultaat in de competitie vorig seizoen.

Hopen op pot 3

Wat betekent dat nu concreet. Als Brugge deelneemt aan groepsfase, dan krijgt de landskampioen 55% en de vicekampioen 45% van het Belgische aandeel. Haalt Linz het van Club, dan is de verdeling nog harder in het voordeel van Genk: 90% - 10%. Dat berekende Het Nieuwsblad.

Maar er zijn ook mogelijke sportieve consequenties aan verbonden. Genk kan nog in pot 4 terecht komen en zo enkele moeilijke tegenstanders ontlopen. Maar dan moet er nog wel veel gebeuren. Club moet verliezen tegen Linz en ook Dinamo Zagreb en Young Boys Bern mogen de groepsfase niet bereiken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties