Groenland moet kiezen tussen Amerika en Europa

Groenland moet kiezen tussen Amerika en Europa
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Groenland probeert al tientallen jaren tevergeefs lid te worden van de wereldvoetbalbond. Maar de laatste maanden kwam er veel schot in de zaak.

FIFA-voorzitter Blatter bezocht Groenland in september 2010. Hij kwam het nationale voetbalstadion met kunstgrasveld in Nuuk inhuldigen en de FIFA-delegatie keurde het complex goed naar internationale normen. Dat betekent dat het veld en stadion voldoen aan de normen voor een officiële voetbalinterland.

De Greenland FA werd gesticht in 1971. Groenland behoort geografisch tot Denemarken maar het wil met dezelfde status als Faroër Eilanden, dat ook tot Denemarken behoort, toch toetreden tot de wereldvoetbalbond FIFA.

Groenland is tot op heden lid van de Islands Football Association, een kleinere bond voor voetbalunies die niet tot de FIFA kunnen toetreden zoals Tibet of het eiland Man, bekend van spurtsensatie Mark Cavendish.

"Meneer Blatter is in september bij ons in Groenland geweest en heeft het nationale voetbalveld in Nuuk ingehuldigd en goedgekeurd. We hebben een aanvraag gedaan om toe te treden tot de FIFA. Wat de accomodatie betreft zijn we nu in orde. In het verleden was dat onmogelijk, omdat door de koude temperaturen het gras niet het hele jaar door groeit", aldus voorzitter Lars Lundblad van de Greenland FA.

"Als het zover komt zullen we zelf moeten kiezen tot welke bond we toetreden, de UEFA of de CONCACAF. We behoren tot Denemarken, dus kunnen we voor Europa kiezen. Maar geografisch gezien liggen we in Noord-Amerika. We zijn er nog niet helemaal uit, maar denken toch de voorkeur te geven aan Europa. De voorrondes voor het WK van 2014 mogen spelen zou een droom zijn voor alle Groenlanders."

Op het eiland wonen nog geen 60.000 mensen, maar het is wel het grootste eiland ter wereld, nog groter dan Australië. Vijfduizend mensen spelen voetbal, de populairste sport van het land. Om u een idee te geven van de sterkte van Groenland: het verloor zijn laatste interland van Faroër Eilanden met 6-1. Jesper Gronkjaer is de bekendste Groenlandse voetballer, maar hij koos voor een carrière bij grote broer Denemarken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties