Interview Van den Brom: "Met een overgangsjaar moeten ze bij mij niet aankomen"

Van den Brom: "Met een overgangsjaar moeten ze bij mij niet aankomen"
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

John van den Brom maakte dinsdag een uur tijd om met de pers even het seizoen te overlopen. Daarbij ging hij ook geen enkele vraag uit de weg en liet hij al weten het volgend seizoen toch iets anders aan te pakken.

Onder het nuttigen van een glaasje champagne begon Van den Brom met ons te bedanken voor de aangename samenwerking dit seizoen. Iets dat nog geen enkele trainer bij Anderlecht hem voordeed.

John, je hebt aangekondigd dat er vijf jongeren naar de A-kern komen.

"Begrijp me goed, we gaan nog spelers halen, maar de spelers die er bijkomen van de beloften hebben het allemaal verdiend. We hebben gezegd dat we de jeugd een kans willen geven en dat zijn niet enkel woorden, maar ook daden. Met Praet en Bruno zijn er dit jaar twee doorgebroken. En ook Lukaku, Heylen en Mbemba blijven bij de A-kern trainen."

Je ziet waarschijnlijk ook een hele hoop volk vertrekken. Wat moet er bijkomen?

"Basisspelers die vertrekken moeten vervangen worden door spelers die onmiddellijk kunnen renderen. Het heeft geen zin om voor die plaatsen een wissel op de toekomst binnen te halen en daar hebben we ook geen tijd voor. Daar heb ik op aangedrongen. Dat is nu ook iets makkelijker omdat we de Champions League spelen en plan B in de vuilbak kan geworpen worden."

De Zeeuw, zie je die nog als mogelijke vervanger van Biglia?

"Ja, dat kan nog altijd. Demy heeft het heel moeilijk gehad en niet veel gespeeld, maar op het einde van de play-offs zag je toch dat hij Anderlecht iets kan bijbrengen. Daarom heb ik ook tegen Herman Van Holsbeeck gezegd hem nu pas te beoordelen, want hij had lang niet meer gespeeld."

Zal je het volgend seizoen anders aanpakken?

"Toch wel denk ik. Dit seizoen was ik teveel gefocust op het resultaat in de reguliere competitie. Maar zo zit ik in elkaar: je wint en dan wil je niet wijzigen. Ik heb die discussie ook gehad met Jovanovic. Op een gegeven moment zei hij: 'Coach, je moet meer roteren'. Maar ik heb hem geantwoord dat als we negen keer winnen en ik zet hem de tiende keer op de bank dat hij boos bij mij op de stoep zou staan. Maar ja, volgend seizoen denk ik meer te wisselen en dat is ook positief voor de jeugd die met mondjesmaat kan aanpikken. Dit seizoen zat ik met het idee dat we met zoveel mogelijk punten voorsprong aan de play-offs moesten beginnen. Bepaalde ploegen zetten we op 18 punten, maar bij het begin zijn dat er maar negen meer."

De conclusie is wel dat jullie net genoeg voorsprong hadden.

"Inderdaad. Ik geef toe dat we een matige play-offs gespeeld hebben, maar redelijk geëindigd zijn. We konden ons voetbal van november en december niet meer laten zien. Ik besef nu dat je moet pieken in die play-offs."

In welke mate hebben die zaken uit de winterstop meegespeeld?

"Dat heeft toch wel iets gedaan ja. Op dat moment denk je natuurlijk van niet, maar het heeft toch meegespeeld. Biglia te laat terug, Mbokani ook en die was dit seizoen dan nog eens acht wedstrijden geschorst. Acht! Voor een aanvaller! Kouyate was dan even out, Jovanovic was geschorst. Op een gegeven moment ben je de hele as kwijt."

De voorzitter sprak over een overgangsjaar volgend seizoen...

"Daar moeten ze bij mij niet mee aankomen. Ok, we gaan tijd nodig hebben om de vertrekkers te vervangen en alles vlot te laten verlopen, maar we hebben tot 31 augustus om de juiste mix te vinden. Ik wil minimum een gelijkwaardig elftal opstellen."

Je sprak over spelers die direct kunnen renderen. Heeft Thorgan Hazard dan genoeg ervaring?

"Ervaring zegt me niks. Het zijn de voetballende kwaliteiten en die heeft hij. En hij heeft al een jaar in de Belgische competitie gespeeld. Praet en Bruno hadden ook geen ervaring."

Heb je bij de manager een lijstje met profielen of met namen neergelegd?

"Wat is hij met profielen? Nee, ik heb namen gegeven. Met profielen koop je niets. Maar goed, ze moeten ook haalbaar zijn. Ik kan ook Messi op mijn papiertje schrijven... Nee, daar is goed over nagedacht."

Ga je aandringen om De Sutter te behouden?

"Tom zou ik heel graag houden. Hij is voor mij heel belangrijk geweest. Ik wil hem zeker niet van de hand doen, maar Anderlecht maakt er een punt van dat hij moet bijtekenen.  Dat moet met de club geregeld worden, maar ik wil daar ook wel iets in te zeggen hebben. Kijk, in Nederland hebben we een gezegd: 'Je moet nooit je oude schoenen wegdoen'. Wie zegt dat je voor hetzelfde geld iets beters vindt?"

Zijn er jongens waar je niet meer op rekent?

"Diegene die uitgeleend zijn, hoeven voor mij niet meer terug te komen. Die selectie hebben we reeds gemaakt. En dan heb je de jongens die nu wel in de kern zitten, maar zich niet in hun rol kunnen vinden. En dat is dezelfde discussie als over Tom."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties