Datum: 16/10/2012 20:45
Competitie: WK Kwalificatie (Europa)
Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Duivels imponeren tegen Schotland
Tomas Taecke
| 0 reacties
Duivels imponeren tegen Schotland
Foto: © SC

De Rode Duivels hebben na een hartverwarmende prestatie afstand genomen van Schotland. In een vrijwel perfecte wedstrijd bezorgden Christian Benteke en Vincent Kompany het vaderland een nieuwe zege (2-0).

Tomas Taecke en Johan Walckiers in Brussel

Bondscoach Marc Wilmots bracht Dries Mertens aan de aftrap ten koste van de matig presterende Eden Hazard. Alderweireld kreeg -ondanks de terugkeer van Guillaume Gillet- het vertrouwen op de rechtsachter. Verder veranderde de keuzeheer van de Rode Duivels niets aan de basiself die vorige vrijdag Servië te grazen nam. België kwam goed uit de startblokken en moest bij de eerste aanvalsgolf eigenlijk al op voorsprong staan. Na slap verdedigen ontsnapten de Schotten toen onder andere Mertens de bal tot tweemaal toe niet tegen de touwen kreeg. De bezoekers hapten naar adem, onze landgenoten duwden door. Witsel bediende Chadli, die zijn tegenstander uitspeelde en McGregor zonder succes onder vuur nam.

Schotten komen niet in het stuk voor

Voorbij het kwartier kon ook Vertonghen na een fantastische aanval zijn kans gaan. De linksachter kon vrij inschieten maar deed dat te onbesuisd om de score te openen. Halfweg de tweede helft vergat Benteke op aangeven van Chadli de bal in het lege doel te deponeren. De enige Belg die zich tot dan toe niet kon onderscheiden deed dat vlak voor het halfuur. Courtois zweefde op fantastische wijze een geplaatste vrijschop van Maloney uit de bovenhoek. Nog voor de pauze mikten Chadli en Mertens op identieke wijze net naast de verste paal en moest Courtois voor de tweede maal een vrijschop uit zijn doelvlak weren. Halverwege stond het -wat op zich een klein wonder was- nog steeds 0-0.

Benteke verlost België

Dembele bleef achter in de kleedkamers, Hazard nam zijn plaats in. Na twee minuten kregen de Rode Duivels opnieuw een huizenhoge kans. Alderweireld bereikte Benteke aan de tweede paal, de Villa-spits mikte met het hoofd op de bovenkant van de dwarsligger. Een vluchtschot van Mertens werd door een verdedigend been uit de doelmond geweerd. Meteen de laatste actie van de kleine vleugelspits, die door Mirallas afgelost werd. Het tempo en de druk gingen wat liggen, de flitsende powerplay van de eerste helft verdween. Voorbij het uur voorkwam Vertonghen zelfs in extremis dat Mackie de Schotten op voorsprong kon brengen. Halverwege de tweede helft was het dan toch raak. De Bruyne met de fantastische voorzet, Benteke kopte de openingsgoal tegen de touwen. Na ruim één uur pompen kwamen de Rode Duivels eindelijk op voorsprong (1-0).

Mboyo viert debuut

Het Koning Boudewijnstadion ontplofte en was twee minuten later opnieuw aan het feest. Kompany zag geen oplossing in de grote rechthoek, draaide zich vervolgens vrij en schoot onhoudbaar binnen (2-0). Met nog twintig minuten te gaan was de partij zo goed als beslist. De Rode Duivels speelden de wedstrijd op een volwassen manier uit en boeken zo zes op zes tegen Servië en Schotland. In de absolute slotfase mocht Mboyo nog zijn debuut als international vieren. België blijft aan kop in poule A met tien punten uit vier wedstrijden. Enkel tegen Kroatië incasseerden onze nationale helden een tegendoelpunt.

Opstellingen

België België

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' -
Alderweireld Toby 90' -
Kompany Vincent 90' -
Vermaelen Thomas 90' -
Vertonghen Jan 90' -
De Bruyne Kevin A 90' -
Witsel Axel 90' -
Dembélé Mousa 45' -
Mertens Dries 56' -
Benteke Christian 87' -
Chadli Nacer   90' -
  Bank G Beoordeel
Mignolet Simon -  
Hazard Eden A 45' -
Ciman Laurent -  
Van Buyten Daniel -  
Mirallas Kevin 34' -
Defour Steven -  
Lombaerts Nicolas -  
Vossen Jelle -  
Gillet Guillaume -  
Gillet Jean-François -  
Simons Timmy -  
Mboyo Ilombé 3'  

Schotland Schotland

  Speler G Beoordeel
McGregor Allan   90' -
Hutton Alan 90' -
Berra Christophe 90' -
Caldwell Gary 90' -
Fox Daniel 90' -
Morrison James 80' -
McArthur James 90' -
Fletcher Darren 90' -
Commons Kris 45' -
Fletcher Steven 76' -
Maloney Shaun 90' -
  Bank G Beoordeel
Mackie Jamie 45' -
Miller Kenny 14' -
Cowie Don -  
Marshall David -  
Gilks Matthew -  
Mulgrew Charlie -  
Adam Charlie -  
Miller Lee 14' -
Phillips Matt 10' -
Webster Andrew -  
Martin Russell -  
Mackie Jamie 45' -
Herbeleef België - Schotland

Vooraf

WK Kwalificatie (Europa)