cerCercle Brugge
zwaZulte Waregem
1-1
71' Thorgan Hazard (pen)
Datum: 19/10/2013 20:00
Speeldag: Speeldag 11
Stadion: Jan Breydel
Zulte-Waregem speelt gelijk tegen Cercle na dubieuze penalty
Tamara Vereecken

De wedstrijd tussen Cercle Brugge en Zulte-Waregem eindigde op 1-1. Een wedstrijd waarin alweer een omstreden penalty voor de beslissing zorgde.

De stewards van Cercle Brugge kregen de grasmat toch tijdig speelklaar door het overtollige water weg te trekken en de lijnen opnieuw te kalken, zodat de West-Vlaamse derby zonder problemen kon doorgaan.
Lorenzo Staelens posteerde dezelfde elf spelers tussen de lijnen als tegen Mechelen, op eentje na dan. Bart Buysse liep deze week op training een letsel op aan de nekwervels en raakte niet speelklaar. Kristof D’Haene nam zijn plaats op de linksachter in.
Ook bij de bezoekers geen verrassingen bij de opstelling. Skulason, die geblesseerd terugkeerde van z’n interlandavontuur, was niet fit. Malanda, er terug bij na z’n schorsing, verscheen aan de aftrap.

Het wedstrijdbegin had niet veel om het lijf: weinig kansen en traag spelverloop. Op het kwartier kon Kabananga dan toch een eerste keer voor dreiging zorgen, maar Bossut kon z’n schot nog net in hoekschop duwen. Even later klom Uchebo boven de bezoekende verdediging uit, maar Bossut reageerde heel alert en duwde de kopbal van de Cercle-aanvaller nog tegen de paal.

De wedstrijd viel dan opnieuw wat stil  tot een verre voorzet van Buyl Duplus verraste en Uchebo bijna kon scoren, maar de bal ging buiten. Aan de overzijde kreeg Naessens dan de kans om Zulte-Waregem op voorsprong te brengen, maar Joris Delle liet zich niet ringeloren.

Op slag van rust gebeurde dan toch wat eerder niet lukte. Uchebo kroop opnieuw hoger dan alle anderen bij een hoekschop van Cornelis en kopte de 1-0 binnen, meteen ook de terechte ruststand, want Essevee maakte niks klaar in de eerste helft.

Tweede helft

Francky Dury las z’n spelers duidelijk de levieten tijdens de rust, want in de tweede helft kregen we een heel ander Zulte-Waregem tussen de lijnen. De Fauw zorgde voor het meeste gevaar, maar telkens stond Delle in de weg. Malanda liet zich ook niet onbetuigd en haalde fors uit, Delle zorgde met de voet voor een nipte redding.
Cercle moest helemaal terugplooien, enkel Monachello en Van Acker probeerden samen nog voor gevaar te zorgen maar kenden geen geluk.

Even later wees ref Laforge naar de stip nadat Hazard de bal tegen de handen van D’Haene schoot, volgens de ref binnen de carré, volgens Cercle erbuiten (en ook volgens de tv-beelden). Hazard trapte de strafschop zelf voorbij Delle, 1-1! Bij Cercle bleef het protest aanhouden, te lang naar de zin van de scheids en dus vloog Lorenzo Staelens naar de tribunes.

Delle moest nog een bal van Naessens uit de winkelhaak halen en ook Conte en Sylla kregen nog voldoende kansen maar tot scoren kwamen ze niet meer tegen een doodmoe gestreden thuisploeg. Op het einde van de match zorgde Monachello met een spectaculaire omhaal nog voor een sprankeltje hoop, maar de poging ging naast.

Had Cercle z’n kansen afgewerkt toen het ze kreeg, had er zeker meer ingezeten. Na de rust was Zulte-Waregem een stuk sterker en verdienden zij nog een goaltje meer. Een gelijkspel bleek uiteindelijk een resultaat waarmee beide ploegen konden leven, of toch ongeveer...