Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Stadion Lille
KFC Lille kegelt Berchem uit beker
Steven Bologne

Kersvers vierdeklasser Lille kreeg voor de eerste ronde van de Beker van België het bezoek van Berchem Sport. De bezoekers hadden het overwicht en de meeste kansen, maar konden er geen enkele van benutten. De thuisploeg had het geluk aan zijn zijde en mocht na flagrant buitenspel de score openen, doelman Patrick Boons hield vervolgens met enkele knappe reddingen de kwalificatie in eigen huis.

De eerste dreiging in een slappe eerste helft kwam van Berchem via Joris Van Cleemput, maar hij trapte naast het doel van Patrick Boons. De thuisploeg reageerde op stilstaande fase via Kevin Wouters, Guy Verschueren moest niet ingrijpen maar zag het schot wel nipt achter het doel vallen. Op het kwartier werd bezoeker Matthieu Vandenbussche het straatje ingestuurd, in de zestien kreeg hij vervolgens een stevige charge maar onvoldoende voor een strafschop volgens scheidsrechter Kevin Vanhoyweghen. Op het halfuur zonderde Dirk Huysmans Vandenbussche af voor de doelman, oog in oog met het sluitstuk besloot de aanvaller van Berchem onbegrijpelijk over. Bij Lille speelde Koen Bossijns een beresterke eerste helft, van op zo’n 25 meter besloot hij maar nipt naast. Steven Beentjens kon zijn club met een voorsprong de rust in sturen, van kortbij besloot hij een hoekschop naast het bezoekende doel.

Na de pauze drukte Berchem zijn tegenstrever op eigen helft. Aanvallend ontbrak het Berchem echter aan slagkracht. Dimitri Van Oppens probeerde het van ver en Stefan Delalieux van kortbij, maar beiden faalden in de afwerking. Diezelfde Delalieux verscheen iets voorbij het uur alleen voor het doel, maar besloot hoog over. Lille kwam de helft niet meer over en Berchem zette door, de ingevallen Zigi Arras werd diep gestuurd maar miste. Tien minuten voor tijd kreeg Berchem een koude douche. Xavier Geypen mocht van een uit positie zijnde lijnrechter vanuit ruim twee meter buitenspel alleen op doel afgaan, de Kempenaar liet de unieke kans niet liggen; 1-0. De gemoederen raakten langs het veld oververhit, officiëlen op de thuisbank kregen enkele rake klappen te verwerken. Op het veld zocht Berchem naar de gelijkmaker, Frederik Janssens had die aan de voet, maar in de draai stuitte hij op een knappe redding van Boons. Enkele seconden later had diezelfde doelman een nog mooiere parade in huis op een inzet van Arras. Dirk Huysmans pakte in de slotfase nog terecht rood voor natrappen.

“Ik kan mijn jongens niets verwijten”, reageerde Berchem-trainer Urbain Spaenhoven na afloop. “Er stond een stevige organisatie op het veld en we creëerden enkele goede kansen, maar konden ze niet afmaken. De aanval is ons grootste pijnpunt, we mankeren nog zeker twee spitsen die hun kansen kunnen afmaken en een balletje kunnen bijhouden. Wat dat tegendoelpunt betreft, gewoon schandalig. Ik stond met mijn neus op de fase en iedereen zag dat het overduidelijk buitenspel was behalve de lijnrechter, het is gewoon sneu om op die manier de beker zo vroeg te moeten verlaten.”

Scheidsrechter: Kevin Vanhoyweghen
Doelpunten: ’80 1-0 Xavier Geypen

LILLE: Boons, Geentjens (’45 Convalle), Bosijns (’45  Van Bouwel), Lauwers, Wouters, Bockx, Van Der Schraelen, Mossel, Geypen, Vervoort en Bertels (’60 Van Rompaey)

BERCHEM: Verschueren, Snoeck, Pinson, Van Oppens, Walschaerts, Van Den Bussche (’63 Arras), Huysmans, Janssens, Van Cleemput, Delcour (’63 Verfaillie) en Delalieux