Speeldag: Speeldag 13
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard blijft leider na zege
Steven Bologne

Sclessin was zondagavond het decor voor de topper van de dertiende speeldag. Standard ontving in eigen huis Westerlo. Westerlo, dat de beste verdediging van de reeks bezit, won nog nooit in Luik. Standard moest winnen om de eerste plaats in handen te houden. Sergio Conceicao en Mohammed Tchite waren twijfelachtig, maar raakten alsnog speelklaar.

De eerste helft was er één om snel te vergeten. Na een lange studieronde nam Standard het initiatief zonder voor veel doelgevaar te zorgen. De stugge Westelse verdediging gaf weinig weg, op het halfuur dwong Michel Garbini doelman Ronny Gaspercic wel tot een redding. Vlak voor de pauze flirtte Mario Verheyen nog met rood nadat hij de doorgebroken Sergio Conceicao uit evenwicht bracht.

Na de pauze steeg de amusementswaarde boven nul en zocht Standard nadrukkelijk naar de openingsgoal. Mohammed Tchite dook na zes minuten in de rug van de verdediging, zijn kanonskogel belande tegen de onderkant van de dwarslat. Pech voor Standard. Westerlo liet voor het eerst van zich horen via Jef Delen en Peter Utaka, veel werk hadt Runje echter niet op te knappen. Standardcoach D’Onofrio wilde de drie punten en ruilde zijn flankspelers Garbini en Walasiak in voor twee offensievere spelers, Almani Moreira en Marius Niculae. De honger naar de zege bij de Rouches was duidelijk het grootst, al leek deze ontmoeting alweer op een sisser uit te draaien want de Kempense verdediging leek het niet meteen te begeven. Westerlo stelde de Luikse verdediging regelmatig op de proef met sterke counters.
Tot de Portugees Almani Moreira zo'n tien minuten voor affluiten de score opende na een verre uittrap van Runje. De Rouches leken gelanceerd, zowel Niculae als Negouai waren nog dicht bij de 2-0 maar het bleef bij die ene goal.

Standard blijft dus leider na een erg gesloten wedstrijd op Sclessin. Volgend weekend geen competitievoetbal, maar wel bekervoetbal. Wellicht zullen Conceicao en Tchite dan van een weekje rust mogen genieten. Westerlo, na vanavond vijfde, ziet Zulte Waregem over zich heen springen in de rangschikking.  [AN]