gntKAA Gent
rwdmRWDM
Datum: 20/09/2005 20:45
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Jules Ottenstadion
Buffalo's door het oog van de naald
Guillaume Belaey
| 0 reacties
Buffalo's door het oog van de naald
Foto: © SC

AA Gent kwam aan de aftrap zonder de geschorste Wouter Vrancken. Leekens koos voor Sandy Martens op de flank terwijl Zoko aantrad als spits en Datti op de bank begon. Brussels kon niet rekenen op de geblesseerde De Camargo, die pas de training hervatte. Het werd vooral een wedstrijd waarin beide ploegen twee verschillende gezichten toonden en waarbij Brussels, vooral voor zijn sterke tweede helft, een gelijkspel verdiende. Met andere woorden: Gent kroop door het oog van de naald.
 
De Buffalo’s begonnen zeer offensief, waardoor Brussels snel moest terugplooien. Het was trouwens Zoko die na 7 minuten reeds met een eerste schot over doel uitpakte. Even later moest de bezoekende doelman een voetredding uitvoeren op een scherpe poging van Grégoire, die een actie De Beule- Boussoufa bijna afrondde. Na die eerste 10 minuten stak Brussels de neus aan het venster. Na een vrijschop van Peto kwam Snelders net te kort, waarna Herpoel het gevaar in de kiem smoorde.
 
Het goed combinerende Gent kwam dan op voorsprong via uitblinker Boussoufa, die een lange bal meepikte en doelman Nys het nakijken gaf. Vijf minuten later zaten de Buffalo’s ogenschijnlijk op rozen toen de weggestuurde Boussoufa in contact kwam met de Brusselse doelman. Ref Allaerts wees onverbiddelijk naar de stip. Smoye miste die elfmeter, maar in de kluts kon Grégoire verdubbelen.
 
De dubbele tussenstand was niet overdreven te noemen, want het soms defensieve geklungel van de bezoekers gaf Gent nog meer mogelijkheden. In het verder verloop van de eerste helft kwam Brussels overigens meer in de problemen. Even moest Herpoel nog met een save uitpakken op een poging van Sels, maar beter konden de bezoekers zich niet manifesteren.
 
Brussels begon langzaam meer terug te plooien onder de Gentse druk. Voor trainer Cartier het moment om een dubbele wissel uit te voeren. Culek en Peto werden gewisseld voor Michael Niscoise en Musaba Selemani. Na die dubbele wissels begonnen de bezoekers sporen te vertonen van herstel, want net voor rust werd Herpoel weer op de proef gesteld. Desondanks bezat Gent alsnog de betere papieren om een 9 op 9 te boeken.
 
Naar zou blijken was dit een te voorbarige conclusie want het was een gretig Brussels, wellicht de levieten gelezen, dat aan de tweede helft begon. De metamorfose aan beide kanten was trouwens opmerkelijk. Gent, in de eerste helft zo inventief, moest terugplooien.
Eerst knalde Niscoise uit een scherpe hoek op de vuisten van Herpoel. In de 54e minuut alweer een goede Herpoel die een schot van Niscoise met de schouder in corner duwde. Omdat Leekens voelde dat zijn ploeg aan het zinken was liet hij Datti opdraven voor Zoko, al bleef Gent, meestal genoodzaakt, zich voortdurend verschuilen in de zestien. Vooralsnog kwam Brussels niet verder dan talloze corners af te dwingen. In de 64e minuut kreeg Brussels echter waarop het recht had.  Kargbo knalde vanop links die belangrijke aansluitingstreffer voorbij Herpoel.
 
Twee minuten later bijna de gelijkmaker wanneer Julien Gorius, die een assist van Niscoise in één tijd overnam. Herpoel bracht echter redding met de voet.
Wanneer bij het ingaan van het slotkwartier Niscoise doorging in duel met Smoye werd de Brusselse kleurling overhoop gelopen door Herpoel. Brussels schreeuwde om een strafschop, maar Allaerts ging daar niet op in. Een cruciaal moment meteen voor Gent, want dit was zeker een strafschop. In de laatste minuten kwam Gent via de bedrijvige Boussoufa weer opzetten. Diens perfecte voorzet kopte de vrijstaande Datti pal op Nys . Een unieke kans om het tot dan toe betere Brussels alsnog op de knieën te krijgen.
 
Na de inbreng van Steve Cooreman voor De Beule kwam Gent weer opzetten. Na een voorzet van Martens verplichtte Cooreman de Brusselse doelman tot een save. Uiteindelijk was de laatste gevaarlijke poging voor Brussels, maar Kargbo besloot te zwak.
 
In ieder geval een partij waarin de logica zei dat Brussels een punt verdiende en waarin Gent, vooral in de tweede helft, niet meer het niveau van voordien kon halen.