Stadion: Emirates Stadium
Arsenal snoert twijfelaars de mond
Nils Vanbellingen

ARSENAL FC - ROSENBORG BK  5-1

In groep E van de Champions League heeft Arsenal zich op de laatste speeldag verzekerd van een plaats in de achtste finales. De Gunners blikten op Highbury Rosenborg in met 5-1. Hierdoor eindigt de Engelse kampioen als groepswinnaar, terwijl het Europees seizoen voor de Noren voorbij is.

Voor de wedstrijd werd nog volop gespeculeerd over een eventuele uitschakeling van Arsenal: als Arsene Wenger en Co een steek lieten vallen tegen de Noorse kampioen, kon het Champions League-verhaal wel eens vervroegd afgelopen zijn. De Engelsen namen echter al snel alle twijfels weg. Na amper drie minuten lag de bal al in de Noorse netten, toen Jose Antonio Reyes op aangeven van Dennis Bergkamp voorbij Torjus Hansén draaide en de bal onder doelman Johnsen schoot. Na 24 minuten verdubbelde de thuisploeg de score: ditmaal was het Thierry Henry die Torjus Hansén in de luren legde en en de doelman klopte. Vier minuten later mocht Johnsen zich alweer omdraaien, nadat Francesco Fabregas knap de bal over Erik Hoftun wipte en al even knap voorbij de Rosenborg-doelman knalde.

Nog even leek de spanning in de partij nog te kunnen terugkeren, toen doelman Almunia in de 38e minuut een vrije trap van Harald Brattbakk moest lossen en Erik Hoftun kon profiteren. Amper drie minuten later nam Robert Pires vanop de stip echter alle Noorse hoop weg na een vermeende fout van doelman Johnsen op Henry. Diep in de tweede helft legde Robin van Persie nog de zware 5-1-eindcijfers vast: de Nederlander mocht alleen af op Johnsen en wipte de bal mooi over de doelman tegen de netten.

Arsenal plaatst zich dus op overtuigende wijze én als groepswinnaar voor de volgende ronde van de Champions League. Rosenborg mag zich daarentegen na de winterstop volledig concentreren op de Scandinavische Royal League en de Noorse competitie.