Speeldag: Derde voorronde (Terug)
Stadion: Jan Breydel
Club Brugge via thriller naar kampioenenbal
Anthony Van der Planken

Club Brugge heeft zich woensdagavond als één van de allerlaatste teams voor de Champions League geplaatst. De landskampioen had voor de derde keer in even veel deelnames penalty's nodig om zich te plaatsen. Bosko Balaban en Tomislav Butina waren de helden van de avond.

Eigenlijk valt de wedstrijd vrij makkelijk te omschrijven: druk, druk, druk. Club Brugge voetbalde zowat de hele wedstrijd op de helft van tegenstander Valerenga. Toch duurde het angstwekkend lang eer Balaban de score wist te openen. Nochtans waren ook voor de rust de kansen niet op één hand te tellen. Al na twee minuten testte Gert Verheyen de capaciteiten van keeper Arason. Club drukte constant, maar de negen Noren in de zestien beletten dat de thuisploeg er door kwam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het meeste gevaar vanuit de tweede lijn kwam. Sven Vermant, Ivan Leko, Gaetan Englebert en Bosko Balaban: ze probeerden het allemaal, maar telkens zat er wel een voet, been of ander lichaamsdeel in de weg. Ook Clement legde keeper Arason het vuur aan de schenen, maar het mocht niet baten.
Valerenga stelde daar bitter weinig tegenover. Enkel Gashi en Iversen konden heel even de Brugse verdediging verontrusten. Het resultaat: een voor de Noren heel gevleide 0-0 ruststand.

Na de rust was het opnieuw Club dat domineerde. Het Brugse publiek moest vol ongeloof toezien hoe het kansen bleef regenen, maar doelpunten uitbleven. Keeper Arason bleef de ene bal na de andere uit zijn doel ranselen, tot grote frustratie van Englebert, Leko en Balaban, die de doelman meermaals onder vuur namen. Arason leek dan ook goed op weg om de man van de match te worden, maar in de 78e minuut ontnam Balaban hem die titel door de langverwachte en oververdiende openingstreffer te scoren. De Kroaat wist de bal net in doel te plaatsen, tussen al de Noorse benen door en dit keer buiten het bereik van Arason. Het sfeervolle Olympia ontplofte, trainer Jan Ceulemans kon wel tien toertjes rond het vel lopen van geluk.

Maar het was nog lang niet gedaan natuurlijk. Club moest nog een tweede keer scoren, wilde het verlengingen vermijden. Dat lukte niet, ondanks pogingen van invallers Van Tornhout en Dufer, en natuurlijk ook weer van Balaban. Vooral het schot van Dufer, dat door Arason net onder de lat werd weggehaald, mocht gezien worden.
Club moest het dus andermaal in de verlengingen klaren, en mocht dat ook met een mannetje meer doen. In de laatste tien minuten mocht kapitein Waehler met rood inrukken, nadat Verheyen op zijn gekende wijze slim tegen de grond ging.

In de verlengingen domineerde Club – wat had u gedacht? - opnieuw. Balaban, Valgaeren, Verheyen, Klukowski, Englebert, Dufer, Van Tornhout, Blondel én Clement probeerden het één voor één, maar de bal wilde er gewoon niet in. Club mocht uiteindelijk zelfs van geluk spreken dat de poging van Gashi in de honderste minuut op de lat belandde.

120 minuten gespeeld, 1-1 over twee wedstrijden, penalty's moesten uitsluitsel brengen. Net als drie jaar geleden tegen Shaktar Donetsk en net als één jaar later tegen Borussia Dortmund kroonde de Brugse keeper zich tot held van de avond. Tomislav Butina pakte immers op zijn gekende wijze de pogingen van Hulsker en Dos Santos, al was vooral die laatste erg gelukkig. Dufer miste onderweg nog, maar uiteindelijk kon Balaban – alweer hij – Brugge alsnog naar de Champions League trappen. Halleluja!