Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 1)
Stadion: Shakhtar Stadion Donetsk
Donetsk ruim te sterk voor Celtic
Kevin Vanbuggenhout

Het Oekraïense Shakhtar Donetsk begon met grote ambities aan de Champions League van dit seizoen. Donetsk wil kost wat kost naar de tweede ronde. Op de eerste speeldag trof Donetsk met Celtic Glasgow meteen een rechtstreekse tegenstander.

In de eerste minuut al was er een prima mogelijkheid voor Shakhtar Donetsk. Lucarelli kopte een voorzet van Srna net naast. Het zou het begin worden van een stormloop richting het doel van Celtic. Donetsk begon werkelijk furieus aan de partij en speelde Celtic helemaal van de mat. Brandão zette Donetsk al in de vijfde minuut op voorsprong. Twee minuten later kreeg Jadson behoorlijk wat ruimte. Hij stak de bal tot bij Lucarelli wiens lob over ging. Maar in de achtste minuut stond het al 2-0. Lucarelli kopte raak na een goede voorzet van Rat. Net na het kwartier zorgde Lucarelli weer voor gevaar. Hij kapte een verdediger uit en schoot in de handen van Boruc. Jadson bediende Brandão die de bal in doel prikte. Het doelpunt werd onterecht afgekeurd voor buitenspel. Shakhtar Donetsk speelde aan een hoog tempo. In de eerste twintig minuten was de thuisploeg oppermachtig. In het laatste kwartier van de eerste helft kon Celtic zich dan toch herstellen. Vennegoor of Hesselink kopte een vrije trap van Nakamura net over. Celtic versierde nog twee mogelijkheden op de aansluitingstreffer. Pyatov stopte het schot van McDonald. Het afstandsschot van Nakamura ging net naast. Maar Shakhtar liet zich niet zomaar wegzetten en kwam nog dicht bij een derde treffer. Srna bereikte Jadson die op doel trapte, Boruc pakte uit met een geweldige redding.

Ook in de tweede helft kon Celtic het tij niet keren. Shakhtar Donetsk behield de controle over de partij en kwam nog een aantal keren dicht bij de 3-0. Srna trapte de bal hard in het zijnet. Even later liet Brandão dè kans op 3-0 onbenut. In de 71ste minuut kwam Celtic eindelijk nog eens opzetten. Vennegoor of Hesselink kopte een voorzet van Naylor net naast. Celtic had nog met tien kunnen vallen, maar de ref hield de tweede gele kaart voor Scott Brown op zak. Negen minuten voor tijd redde Boruc een knal van Fernandinho. Killen kon zich nog één keer doorzetten, maar geraakte niet voorbij Pyatov. Castillo kon nog eens versnellen. De invaller schoot net over. De zege van Shakhtar Donetsk kwam niet meer in gevaar.

Shakhtar Donetsk pakte overtuigend de drie punten. Donetsk was duidelijk te sterk voor Celtic Glasgow. De vroege doelpunten maakten het natuurlijk ook gemakkelijker voor de thuisploeg. Na tien minuten was de wedstrijd al gespeeld. Voor Celtic is het dus nog even wachten op de eerste punten uit deze editie van de Champions League. Shakhtar Donetsk gaat in groep D aan de leiding, samen met Milan.