Datum: 19/06/2008 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Kwart Finales
Stadion: St Jakob Park
Duitsland plaatst zich als eerste voor halve finale
Jimmy Wouters
| 0 reacties
Duitsland plaatst zich als eerste voor halve finale
Foto: © SC

Duitsland heeft zijn reputatie weer alle eer aangedaan. Net wanneer de ploeg geen kans meer wordt toegediend, slaat ze ongenadig toe. Zo heeft de Mannschaft zich als eerste gekwalificeerd voor de halve finale door Portugal met 3-2 cijfers te verslaan.

Met PortugalDuitsland stond donderdagavond de eerste kwartfinale op het menu. Portugal wist zich namelijk moeiteloos te kwalificeren in groep A terwijl Duitsland door groep B krasselde.
 
Op het veld was aanvankelijk geen verschil in klasse waarneembaar. In de aanvangsminuten was het voornamelijk aftasten geblazen, maar al snel was duidelijk dat beide ploegen niet van plan waren zich in te graven.
 
De eerste grote kans was voor Nuno Gomes, maar zijn deviatie ging over doel. De eerst volgende echt goede kans voor Duitsland leverde meteen een doelpunt op. Na een knappe snelle aanval aan de linker zijde, tikte Schweinsteiger een voorzet van Podolski knap in doel.
 
Nauwelijks vijf minuten deelde Klose een tweede mokerslag uit aan Portugal. Op aangeven van uitblinker Schweinsteiger mocht de spits van Bayern München de Mannschaft vrij op een dubbele voorsprong koppen.
 
Portugal probeerde de situatie vroeg recht te zetten en trok het laken naar zich toe. Desondanks slaagde de ploeg er niet in echt grote doelpogingen bij mekaar te spelen. De ploeg zocht voordurend via Cristiano Ronaldo naar openingen, maar de spits van Manchester United toont al het hele toernooi dat hij achter de grootse vorm aanhinkt.
 
Dat bewees hij nogmaals vijf minuten voor rust door een wenkende kans recht op Lehmann te schieten. Gelukkig voor de ster was Nuno Gomes goed gevolgd en bracht hij Portugal terug in de wedstrijd.
 
Vlak voor rust kregen beide ploegen nog een grote kans, maar een doelpunt kregen de toeschouwers in Basel niet meer te zien.
 
Ook bij het begin van de tweede periode hielden beide ploegen mekaar in evenwicht. Zowel Portugal als Duitsland speelden wat halve kansjes bij mekaar maar tot echt uitgespeelde kansen bleef het lange tijd wachten.
 
Net op het moment dat Duitsland de wedstrijd uit handen dreigde te geraken, bracht Ballack zijn ploeg op 3-1. De aanvoerder kopte een vrije trap van Schweinsteiger voorbij de niet sterk keepende Ricardo.
 
Portugal kwam deze klap niet meer te boven zodat Duitsland de wedstrijd eenvoudig kon uitspelen. De beste kansen waren overigens nog voor onze Oosterburen, maar tot een vierde treffer kwam het niet meer. Het was daarentegen Postiga die luttele minuten voor tijd ongehinderd de 3-2 kon binnenkoppen.
 
In de halve finale wacht nu de winnaar van het duel Kroatië – Turkije.

Opstellingen

Portugal Portugal

  Speler G Beoordeel
Ricardo (Ricardo Alexandre Martins Soares Pereira) 90' -
Ferreira Paulo 90' -
Bosingwa JosƩ 90' -
Ronaldo Cristiano 90' -
Petit Armando   73' -
Moutinho Joao 31' -
SimĆ£o (SimĆ£o Pedro Fonseca Sabrosa) 90' -
Pepe   90' -
Carvalho Ricardo 90' -
Deco 90' -
Gomes Nuno āš½ 67' -
  Bank G Beoordeel
Meireles Raul 59' -
Nani A 23' -
Postiga Helder āš½   17' -

Duitsland Duitsland

  Speler G Beoordeel
Lehmann Jens 90' -
Friedrich Arne   90' -
Rolfes Simon 90' -
Schweinsteiger Bastian āš½ A A 83' -
Klose Miroslav āš½ 89' -
Ballack Michael āš½ 90' -
Hitzlsperger Thomas 73' -
Lahm Philipp   90' -
Mertesacker Per 90' -
Podolski Lukas A 90' -
Metzelder Christoph 90' -
  Bank G Beoordeel
Borowski Tim 17' -
Fritz Clemens 7'  
Jansen Marcell 1'