oosOostenrijk
kroKroatië
0-1
Datum: 08/06/2008 18:00
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Ernst Happelstadion
Gastland Oostenrijk onderuit tegen Kroatië
De Nijs Michael
| 0 reacties
Gastland Oostenrijk onderuit tegen Kroatië
Foto: © SC

Vanavond trapten Oostenrijk en Kroatië de eerste speeldag in groep B op gang, zoals verwacht ging het thuisland onderuit tegen het team van bondscoach Bilic. Het werd 0-1, al verdiende Oostenrijk op basis van de tweede helft zeker een punt.

De wedstrijd kon niet slechter beginnen voor Oostenrijk, na amper 4 minuten haalde Aufhauser Olic onderuit in het strafschopgebied. Scheidsrechter Vink twijfelde geen seconde en wees naar de stip. Luka Modric (foto) nam de eerste kans van de wedstrijd in dank aan, de jonge aanwinst van Tottenham zette de strafschop moeiteloos om. Enkele minuten later kon Oostenrijk een eerste keer dreigen via Saeumel, zijn schot werd echter gestopt door Pletikosa. Na twaalf minuten was er opnieuw een gevaarlijk standje voor het Oostenrijkse doel, maar de Kroatische vrije trap miste het doelkader op een haar. Op het kwartier was het Balkanland opnieuw dicht bij de 0-2, maar deze keer kwam Srna enkele centimeters te kort om de bal tegen de netten te koppen. Petric probeerde het nog in de rebound, maar zijn schot werd afgeblokt. 

Oostenrijk probeerde zich wel in de match te knokken, maar verder dan afstandschoten van Aufhauser en Prödl kwam het gastland niet in het eerste halfuur. Op het half uur kon Oostenrijk de boeken bijna definitief sluiten, want Pogatetz ging in de clinch met Olic. De Oostenrijker verdiende eigenlijk zijn tweede gele kaart, maar scheidsrechter Vink toonde genade en hield de kaarten op zak. Vlak voor rust kwamen de Oostenrijkers dan toch opzetten, eerst via een schot van Prödl en vervolgens via een gevaarlijke voorzet van Standfest. Het gastland pakte ook nog uit met een mooie offensieve actie, maar Kovac kon het gevaar nog net verijdelen door de bal in hoekschop te verwerken. Oostenrijk probeerde wel tegen de Kroaten, maar de 0-1 aan de rust was zeker te rechtvaardigen.

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd: Oostenrijk probeerde, maar Kroatië kende weinig moeilijkheden met de offensieve acties van het thuisland. De eerste poging in de tweede helft kwam op naam van Kranjcar, hij schoot over het doel van Pletikosa. Na 53 minuten kreeg Kroatië het dan toch moeilijk, Linz gooide zich naar een goede voorzet, maar Kovac kon in extremis ontzetten. Vlak daarna pakte Harnik uit met een harde voorzet, niemand slaagde er echter in om het leer voorbij doelman Pletikosa te tikken. Op het uur staken de Kroaten een eerste keer de neus aan het venster in de tweede helft, Olic kon de voorzet van Modric echter niet verzilveren. Aan inzet ontbrak het de Oostenrijkers vanavond zeker niet, 20 minuten voor tijd probeerde Ivanschitz het van ver, zijn schot ging echter over het Kroatische doel. 

Kroatië speelde met vuur: Standfest leverde een uitstekende voorzet af, maar Kovac kon wederom ontzetten. Kroatië werd fel onder druk gezet, Vastic probeerde het met een goede vrije trap, maar Pletikosa bracht nogmaals redding voor de Kroaten. Oostenrijk verdiende absoluut de gelijkmaker, Korkmaz nam Pletikosa onder vuur, maar de bezoekende doelman gaf geen krimp. Voor een Kroatische fan werd het allemaal iets te veel, hij liep het veld op. De Oostenrijkse steward konden de man echter snel afvoeren. Uiteindelijk had Oostenrijk in de blessuretijd nog een ultieme kans om gelijk te maken, maar de ingevallen Kienast kopte de reuzekans nipt naast het doel van Pletikosa. Daardoor bleef het 0-1, al verdienden de Oostenrijkers absoluut een punt.

Opstellingen

Oostenrijk Oostenrijk

  Speler G Beoordeel
Macho Jurgen 90' -
Standfest Joachim 90' -
Stranzl Martin 90' -
Pogatetz Emanuel   90' -
Aufhauser Renè 90' -
Linz Roland 74' -
Ivanschitz Andreas 90' -
Gercaliu Ronald 69' -
Prödl Sebastian   90' -
Säumel Jürgen   61' -
Harnik Martin 90' -
  Bank G Beoordeel
Vastic Ivica 29' -
Korkmaz Ümit 21' -
Kienast Roman 16' -

Kroatië Kroatië

  Speler G Beoordeel
Pletikosa Stipe 90' -
Simunic Josip 90' -
Kovac Niko 90' -
Corluka Vedran 90' -
Kovac Robert   90' -
Srna Darijo 90' -
Modric Luka 90' -
Olic Ivica 82' -
Kranjcar Niko 61' -
Petric Mladen 72' -
Pranjic Danijel 90' -
  Bank G Beoordeel
Knezevic Dario 29' -
Budan Igor 18' -
Vukojevic Ognjen 8'