Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Letzigrund
Italië sukkelt en lijkt op weg naar uitschakeling
Jimmy Wouters

Italië is er tegen Roemenië niet in geslaagd de schande van de wedstrijd tegen Nederland van zich af te spelen. De Wereldkampioen zocht voornamelijk naar zichzelf en moest lijdzaam toekijken hoe het duel op 1-1 eindigde.

Na de afstraffing door Nederland, ging Italië tegen Roemenië op zoek naar eerherstel. De grootste slachtoffers van het debacle tegen Nederland waren Gattuso, Materazzi en Ambrosini. Hun plaats werd ingenomen door Del Piero, Perrotta en Chiellini. Ook de Roemenen wijzigden hun opstelling ten opzichte van de laatste wedstrijd. Zo verschenen Petre en Codrea aan de aftrap.

Italië begon geconcentreerd aan de wedstrijd en nam het heft in handen. Dit resulteerde in de aanvangsfase tot enkele halve kansjes. De wereldkampioen leek de touwtjes aardig in handen te hebben maar de beste kansen waren wel voor de Roemenen.

De eerste mogelijkheid was voor Mutu, maar hij faalde oog in oog met Buffon. Niet veel later was Roemenië weer dicht bij de openingstreffer, maar de vrije trap van Chivu devieerde via Panucci op de paal.

De Italianen eisten vervolgens het balbezit op, maar varieerden nauwelijks in hun aanvalspogingen die altijd Toni als einddoel hadden.Hierdoor was de wereldkampioen amper gevaarlijk. In de slotfase kregen de mannen van Donadoni op stilstaande fase toch enkele doelkansen. Het kwam zelfs tot een doelpunt van Toni, maar de treffer van de spits werd onterecht wegens buitenspel afgekeurd.

De tweede helft leverde aanvankelijk weinig verandering op. Italië zocht Toni te nadrukkelijk op en zag de moed stelselmatig wegzakken. Toen Mutu een defensieve blunder van Zambrotta genadeloos afstrafte, leek de Squadra Azzurri opnieuw naar een roemloze nederlaag af te stevenen.

Gelukkig voor Italië bracht Panucci de stand luttele minuten later terug in evenwicht. De verdediger maakte aardig gebruik van Roemeens mistasten door het leer na een hoekschop van dichtbij in doel te werken.

Net als in de eerste periode ging voornamelijk Italië op zoek naar het winnende doelpunt, maar ook in de tweede helft waren de aanvallen te stereotiep en te slordig om echt gevaarlijk te zijn. Roemenië hield aardig stand en probeerde vervolgens via de counter aan een doelpunt te geraken.

Tien minuten voor affluiten leek Panucci op weg om de schlemiel van Italië te worden door een penaltyfout te begaan. Mutu kreeg de kans om Roemenië naar de volgende ronde te schieten, maar schoot de elfmeter recht op doelman Buffon.

In de slotfase kwam geen van beide ploegen nog aan kansen, waardoor beide teams voor het vervolg van het toernooi afhankelijk zijn van het resultaat van Nederland – Frankrijk. Hoe dan ook ziet de toekomst van Italië er niet bijzonder rooskleurig uit en moet er rekening gehouden worden met een vroegtijdige exit van de wereldkampioen.