Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Stade de Suisse
Portugal niet zonder moeite voorbij Tsjechië
Nico Wieme

In de eerste wedstrijd van de tweede ronde heeft Portugal in groep A Tsjechië met 1-3 verslagen. De Tsjechen moesten zeker niet onderdoen voor de Zuid-Europeanen, maar die toonden zich efficiënter bij de afwerking.

Portugal en Tsjechië hadden hun openingsmatch gewonnen en dat was te merken aan de beginfase. Beide ploegen opteerden voor een geduldige opbouw en keken de kat uit de boom. Luiz Felipe Scolari bracht bij de Portugezen dezelfde elf als tegen Turkije aan de aftrap. Karel Brückner liet Jan Koller en David Jarolim op de bank ten voordele van respectievelijk Milan Baros en Marek Matejovski.

Snel twee doelpunten
Na acht minuten vonden Cristiano Ronaldo en Deco dat het welletjes geweest was. De twee stilisten zetten met een versnelling een actie op, na een dubbelpas tussen Ronaldo en Nuño Gomes tastte David Rozehnal mis, waardoor de Portugese sterspeler alleen voor Peter Cech verscheen. De Chelseakeeper redde met de voet, maar de bal belandde opnieuw bij Deco die hem via Marek Jankulovski binnenschoot. De reactie van de Tsjechen liet niet zo lang op zich wachten. Op karakter speelden ze zich weer in de match. Iets voorbij het kwartier trapte Jaroslav Plasil een hoekschop en Libor Sionko (foto rechts) kon voor de neus van Armando Petit en Joao Moutinho de gelijkmaker staalhard in doel koppen.

Tsjechen sterker
Na die gelijkmaker nam Tsjechië de match resoluut in handen. Portugal had het moeilijk en Ronaldo en Deco vonden maar geen openingen in de Tsjechische defensie. Echt uitgesproken kansen vielen er niet meer te noteren. In de laatste minuten voor de rust probeerden de Portugezen nog eens aan te dringen, maar verder dan enkele hoekschoppen een harde knal van Ronaldo op de vuisten van Cech kwamen zij niet.

Zelfde spelbeeld na rust
Wie dacht dat de Portugezen met meer inspiratie de kleedkamer zouden verlaten, kwam bedrogen uit. Paulo Ferreira werd in de rug gespeeld, waardoor Sionko de achterlijn haalde. Baros kon net niet bij zijn voorzet die voor het doel weg hobbelde. Na tien minuten kwam Portugal toch iets beter in de wedstrijd. Eerst schoot Sabroso Simão zwak op Cech en kort daarop verkeek Rozehnal zich nog maar eens op een diepe bal. Baros kon weer niet profiteren. Bij de volgende aanval speelde Deco Simão vrij; de Tsjechische keeper redde met de voet.

Ronaldo beslist match
Na 62 minuten stak Tsjechië nog een keer de neus aan het venster. Een hoekschop van Plasil werd door Tomas Ujfalusi voorlangs gekopt. Een minuutje later was het aan de overzijde wel prijs. Moutinho zonderde Deco af op rechts, die Ronaldo in het strafschopgebied zag vrijstaan. De Portugese wonderboy trapte de bal beheerst in de linkerbenedenhoek. De Tsjechen probeerden dan met man en macht op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Pogingen van Zdenek Grygera, Plasil en Baros misten echter precisie.

Zeven minuten voor tijd hingen de bordjes ei zo na gelijk. Op een scherpe voorzet van de ingevallen Stanislav Vlcek mocht Sionko vrij inkoppen. Alexandre Ricardo tikte de bal met de vingertoppen over. De Tsjechen bleven komen, maar op de counter schoot invaller Ricardo Quaresma in het zijnet. In de slotminuut klaarde diezelfde speler dan toch de klus. Deco nam een snelle vrijschop en Ronaldo mocht randje buitenspel moederziel alleen op Cech afgaan. De Man Unitedspits toonde zich altruïstisch en reikte Quaresma de 3-1 op een schoteltje aan. Boeken toe voor de Tsjechen en Portugal prijkt na twee matchen met een mooie zes op zes en zit met één been in de kwartfinales. Als Zwitserland en Turkije vanavond de punten delen, zijn de Portugezen verzekerd van een plaats bij de laatste acht.