Speeldag: Ronde 1 (R)
Stadion: DSB Stadion
AZ plaatst zich op laatste nippertje
Kristof Blomme

AZ heeft met heel veel moeite het Russische Samara uitgeschakeld. De Nederlanders wonnen met 3-1 en wisten daarmee nipt de 5-3 nederlaag uit. Kapitein Landzaat schonk z'n ploeg in de slotfase de kwalificatie.

Na een kwartier spelen kwamen de Russen opnieuw op voorsprong. De kwelduivel uit de heenmatch, Adamu, tekende opnieuw voor de treffer. Met een schitterende omhaal verschalkte de zwarte spits Timmer. Nu moest AZ al drie keer scoren. De thuisploeg kon daar weinig tegenover stellen en dat leidde tot heel wat frustratie. Vlak voor rust scoorden de Nederlanders toch. Barry van Galen knikte de bal tegen de netten. Dit was een broodnodige goal voor de thuisploeg.

In de tweede helft probeerde AZ de bezoekers onder druk te zetten. Halfweg die tweede periode kreeg de beste man bij de bezoekers rood voor natrappen. Na het verlies van Adamu kreeg Samara niks meer klaar. Tien minuten voor het einde van de match kopte Koevermans raak. AZ geloofde nu weer helemaal in de kwalificatie. Even voor het einde kreeg de thuisploeg nog een strafschop na een duwfout op Perez. Landzaat bleef koel en schoot z'n ploeg vanop de stip naar de groepsfase in de Uefa-cup.