Speeldag: 1/16 Finales (H)
Stadion: BayArena
Rovers halen goede uitgangspositie
Luc Goderis

Dankzij een laat doelpunt van Shabani Nonda heeft Blackburn Rovers een goede uitgangspositie voor de return weten te halen in Leverkusen.  De Duitsers liepen met wat geluk uit tot 3-1, maar de Congolees redde de return voor de Engelsen.

Beide teams kwamen zwaar gehavend aan de start van hun heenwedstrijd in de zestiende finales van de Uefabeker.  Bayer mistte nagenoeg de volledige verdediging terwijl bij de Rovers liefst een halve ploeg in de lappenmand lag.

De thuisploeg begon zeer aarzelend en mocht de voetbalgoden dankbaar zijn dat ze na amper één minuut nog niet op achtervolgen waren aangewezen.  David Bentley zette vanop rechts voor, maar de volledig vrijstaande Benni McCarthy ging knullig over de bal.

Na ruim een kwartier kwam Bayer een eerste keer de neus aan het venster steken en meteen mochten de Duitsers juichen.  Jan-Ingwer Callsen-Bracker kopte de voorzet aan de verste paal binnen.

Blackburn ging driftig op zoek naar de gelijkmaker, maar dat opende voor Bayer de deur om uit te pakken met enkele vlijmscherpe counters.  Andriy Voronin kreeg een uitstekende kans om de voorsprong te verdubbelen, maar de Oekraïener miste zijn schot compleet.  Aan de andere kant schoot Aaron Mokoena nipt over.

Met de rust stilaan in zicht kwamen de Rovers met wat geluk, doch niettemin verdiend langszij.  Bentley haalde op vrije trap zwaar uit en de pegel vloog vanop een kleine vijfentwintig meter via de Duitse muur binnen.

Amper enkele minuten later haalde Carsten Ramelow uit.  Zijn afstandschot week af op Ryan Nelsen en Brad Friedel was voor de tweede keer geklopt.

Tien minuten na de herneming zag het er plots heel benard uit voor de bezoekers.  Gonzalo Castro zette laag voor en Bernd Schneider werkte met een hakje subliem binnen.

De Duitse motor draaide nu helemaal warm en Stefan Kiessling dreigde vervaarlijk.  Friedel hield zijn team echter in de running en stopte de jonge aanvaller tot tweemaal toe.

De bezoekende aanvallers McCarthy en Jason Roberts kregen geen poot meer aan de grond in de Duitse defensie en manager Mark Hughes joeg Shabani Nonda en zijn jonge Duitse winger Sergio Peter in de strijd.  Het bleek een gouden wissel te zijn voor de Welshman want in de slotminuten knalde Nonda in de draai en via de dwarsligger de 3-2 binnen.