Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Hardturm
AZ haalt zwaar uit in de Uefa Cup
Dirk Pieters

AZ haalde donderdagavond zwaar uit op het veld van Grasshoppers Zurich. De Nederlandse club won met 2-5. Toch werd het geen gemakkelijke avond voor AZ. Pas in de slotfase liepen de bezoekers uit dankzij een ijzersterke Moussa Dembélé. Onze landgenoot trof twee keer raak.

In de eerste helft moest AZ het initiatief laten aan de thuisploeg. Grasshoppers Zurich kwam dan ook verdiend op voorsprong voor de rust. Mbala Mbuta Biscotte zorgde met een strak schot voor de openingstreffer. Zelf kreeg AZ geen kansen in de eerste 45 minuten. Het moest hopen op een betere tweede helft.

En die kwam er ook. Al snel zorgde Shota Arveladze voor de gelijkmaker. Amper zes minuten later kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. Demy de Zeeuw zette, op aangeven van Maarten Martens, de 1-2 op het scorebord. AZ kroop na het tweede doelpunt opnieuw terug en bracht zichzelf zo opnieuw in de problemen. De Braziliaan Eduardo strafte de slordigheden van de bezoekers af en zorgde zo voor de 2-2. Tien minuten voor tijd schoot Dembélé wakker. Hij schoot de bal mooi in de linkerhoek en bracht zo de bezoekers terug op voorsprong. Één minuut voor tijd verdubbelde diezelfde Dembélé de score. Nog was het niet gedaan want ook Martens pikte in de blessuretijd nog zijn doelpuntje mee en zorgde zo voor de 2-5 eindstand. [TH]