Stadion: Stadio Guiseppe Meazza
Meteen puntenverlies voor Inter
Maarten Vandenabeele

Op de eerste speeldag van de Serie A liet Inter zich in eigen huis verrassen door Udinese en ziet Milan, na een comfortabele winst, al 2 punten uitlopen. Fiorentina maakte een sterke indruk tegen Empoli. Napoli verloor verrassend van Cagliari.

De Nerazzurri kenden een uitstekende start tegen Udinese: al na 9 minuten legde Ibrahimovic de bal klaar voor Stankovic, die Chimenti geen schijn van kans liet, 1-0. De bezoekers herstelden gaandeweg het evenwicht en via Asamoah kwamen ze gevaarlijk uit de hoek. In de 40e minuut had Cruz de kans om de wedstrijd op slot te doen, maar de Argentijn miste onbegrijpelijk.
In de tweede helft ging Udinese nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Quagliarella was er dichtbij met een gevaarlijk schot. In de 56e minuut speelde Julio Cesar de bal met de hand buiten zijn rechthoek: rood en Inter moest met zijn tienen verder. De Bianconeri roken hun kans maar vonden moeilijk gaten in de Interafweer. In de extra tijd lukte het toch: bij een geharrewar in de kleine rechthoek werkte Cordoba de bal voorbij de eigen doellijn: 1-1.

AC Milan zette in de eerste helft makkelijk Genoa opzij: Ambrosini effende het pad met een kopbal na 21 minuten. In de slotfase nam Kakà al alle twijfels weg: eerst scoorde hij met links en kort daarop faalde hij niet vanop elf meter, na een voorafgaande fout van doelman Rubinho op Gilardino. Een moedige thuisploeg probeerde nog iets te forceren na de pauze, maar Milan gaf geen krimp.

Fiorentina, met Vanden Borre 90 minuten op de bank, begon het seizoen met een overwinning. Na een slappe eerste helft trapte Pazzini (foto) de Viola na 56 minuten op voorsprong. Mutu rondde even later een persoonlijk actie zelf af en het mooiste doelpunt van de middag kwam van Montolivo, die met een heerlijke lob de 3-0 op het bord zette. Saudati schonk zijn team nog een late eerredder: 3-1.

Siena kon in de eerste helft niets klaarmaken tegen Sampdoria, dat verdiend met 0-1 ging rusten dankzij een doelpunt van Bellucci. Na de pauze kwam de thuisploeg beter voor de dag en Corvia maakte gelijk in de 68e minuut. In de 86e minuut verzilverde Montella een 1-2 met Volpi en schonk zo bij zijn terugkeer de Blucerchiati meteen 3 punten.

Napoli had zich de eerste wedstrijd op het hoogste niveau wellicht anders voorgesteld: in het eigen, uitverkochte San Paolo verloor het van Cagliari. In een trage eerste helft, veroorzaakt door de broeierige hitte, hielden beide ploegen elkaar in evenwicht, maar kort na de rust sloegen de Rossoblu een eerste keer toe: Matri (foto) schoot de 0-1 onhoudbaar binnen. In de 58e minuut verdubbelde Foggia de marge na een benutte penalty. Napoli probeerde wat terug te doen, maar verder dan een bal op de paal van Hamsik kwam de thuisploeg niet: 0-2.

In Parma - Catania gebeurde alles voor de rust. Morimoto bracht de Sicilianen vroeg in de wedstrijd aan de leiding, maar Pisanu bracht de Parmezanen langszij. Kort voor de pauze namen de Gialloblu via Rossi zelfs de leiding, maar Baiocco sloeg namens Catania onmiddellijk terug: 2-2.

Ook Reggina - Atalanta eindigde op een gelijkspel. Oude vos Amoruso bracht de thuisploeg 1-0 voor na 77 minuten, maar via een heel lichte penalty kon Doni toch nog een punt uit de brand slepen voor de Bergamasken: 1-1.