Competitie: Concacaf
Speeldag: Finale (H)
Oezbekistan vergeet het af te maken
Luc Goderis

Bahrein heeft in Tashkent een hardbevochten en welverdiend 1-1 gelijkspel behaald.  Ruim één maand geleden won Oezbekistan de heenwedstrijd van de Aziatische play-off met 1-0, maar het land was zo stom om na een serieuze blunder van referee Toshimitsu Yoshida klacht in te dienen bij de Fifa.

Onder leiding van de Zwitser Massimo Bussaca werd de wedstrijd gisteren herspeeld.   Van bij het eerste fluitsignaal grepen de gastheren hun bezoekers uit Bahrein stevig bij de keel.  In een razend tempo dwongen de Oezbeken heel wat kansen af.  De grootste kans was ongetwijfeld voor Anvar Soliev, maar Mohammed Juma stak er nog net een voetje tussen.  Net na het kwartier kon Bahrein een eerste keer tegenprikken en het was al meteen raak.  Talal Yussef strafte een fout in de thuisdefensie genadeloos af en schoot laag de 0-1 voorbij Evgeni Safonov.  Amper twee minuten later was de stand alweer in evenwicht.  Maksim Shatskikh kopte de 1-1, na een voorzet van Vladimir Radkevic, voorbij een nochtans sterk keepende Hussein Ali Hassan.

Na de herneming stuurde Bobby Houghton, de bondscoach van Oezbekistan, met Alexander Geynrikh een extra aanvaller de wei in.  De voormalige spits van CSKA Moskou zorgde al bijna meteen voor de 2-1 maar zijn vrije trap spatte op de dwarsligger uiteen.

Net als in de eerste helft stond doelman Hassan 45 minuten lang in een schiettent, maar de bezoekende goalie speelde ongetwijfeld de wedstrijd van zijn leven en ranselde werkelijk alles uit zijn kooi.
Luka Peruzovic, bondscoach van Bahrein, verbaasde vriend en vijand toen hij tien minuten voor affluiten een extra aanvaller inbracht.    Alaa Hubail, topschutter van de Asian Cup 2004, verving verdediger Alexey Nikolaev, maar kon niet meer voor een verrassing zorgen.

Woensdag staat in Manama de return op het programma.  Bahrein zal er zijn huid waarschijnlijk zeer duur verkopen en Oezbekistan zal er moeten scoren.  De winnaar van de play-off moet dan nog een tweede barragereeks spelen tegen een Noord-Amerikaans team.