belBelgië
sanSan Marino
Datum: 07/09/2005 20:30
Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 14
Stadion: Olympische Stadion (Kiel)
België vlot voorbij San Marino
Steven Bologne
| 0 reacties
België vlot voorbij San Marino
Foto: © SC

De Rode Duivels gaven gisterenavond antwoord op de zwakke prestatie in Bosnië-Herzegovina. De jongens van Aimé Anthuenis boekten een 8-0 zege tegen San Marino.

Het eerste gevaar kwam zowaar van de San Marinezen na een hoekschop, maar Selva beging een domme overtreding. De Belgen waren aan de overzijde veel gevaarlijker, Buffel kreeg de bal zelfs in doel na wat geharrewar, maar de Ierse scheidsrechter zag een overtreding van de Belgische nummer tien. Vincent Kompany blesseerde zich vlak voor de eerste kans van de bezoekers en kan niet meer verder, Koen Daerden kwam hem vervangen.

De Rode Duivels moesten het in het begin vooral hebben van de stilstaande fases. Van Buyten was succesvol op hoekschop, zijn kopbal via de onderkant van de lat botste van achter de doellijn terug het veld in. De Ierse scheids en zijn assistent zagen echter geen doelpunt. Diezelfde minuut nog plaatste Vandenbergh zijn bal maar nipt naast de verste paal. De Rode Duivels kwam zo toch aan hun kansen tegen een defensief San Marino. Even later kwamen ook Van Buyten, Vandenbergh, Daerden en Mbo Mpenza in scoringspositie, maar geen van hen kreeg het leder voorbij Ceccoli.

Op het halfuur haalde Valentini Mbo Mpenza uit balans in de zestien, en ging de bal op de stip. Tot ieders verbazing kreeg Valentini rood van de zwak fluitende scheidsrechter. Timmy Simons zette zich achter de bal en schoot beheerst binnen: 1-0. Aan de overzijde zorgde Selva voor de tweede keer voor bezoekend gevaar, maar Proto liet zich niet verrassen. Daarop ging Thomas Buffel door in de zestien en besloot de Ranger met een hard schot, dat door doelman Ceccoli in hoekschop werd getikt. Op die hoekschop van Vanderhaeghe kwam de sterk ingevallen Daerden vrij aan de eerste paal en de Genkenaar liet zo’n kans niet liggen: 2-0. Vlak voor de pauze schoot Buffel de 3-0 tegen de touwen nadat eerst Vanderhaeghe en Vandenbergh niet voorbij Ceccoli raakten.

Na de pauze strafte Mpenza een mistasten in de bezoekende defensie af en zorgde hij voor de 4-0. Nog geen minuut na zijn spitsbroeder was het Vandenbergh die met een heerlijk hakje de forfaitcijfers op het bord toverde: 5-0. Vlak daarna zag Koen Daerden zijn goal dan weer ten onrechte afgekeurd. De jonge middenvelder liep immers niet buitenspel op de bal van Goor. Twee minuten later lukte het de speler van Genk dan toch. Met een snoeihard schot vloog de bal via de onderkant van de lat tegen de Kielse netten: 6-0. Bondscoach Anthuenis gunde Carl Hoefkens en Roberto Bisconti nog wat speelgelegenheid, ten koste van Vanderhaeghe en een zwakke Vandenborre. Het Kiel veerde even op bij de terugkeer van de vroegere kapitein van Germinal Beerschot.

De Rode Duivels namen geen gas terug. Mbo Mpenza lukte zelfs de 7-0 na een mooie voorzet van Bart Goor. Elke kans voor de Rode Duivels werd een doelpunt, de bezoekers uit dwergstaat San Marino konden niets anders doen dan lijdzaam toekijken. Daniël Van Buyten deed zijn duit in het zakje met een uithaal vanop zo’n 25 meter: 8-0. Verder dan dat kwamen de Belgen niet meer. 

Met acht doelpunten werden de schaars opgekomen toeschouwers dan toch op hun wenken bediend. Al is dat natuurlijk een magere troost na de zo goed als zekere uitschakeling voor het WK 2006.

==> wedstrijdstatistieken

Europa

 Speeldag 14