Speeldag: Speeldag 9
Rode Duivels met moeite langs San Marino
Anthony Van der Planken

Aimé Anthuenis had het voorspeld: “San Marino wordt moeilijker dan Bosnië-Herzegovina”. De pers lachte de bondscoach spontaan uit, maar de arme man kreeg gelijk. België ontsnapte ternauwernood aan een blamage. Pas na een uur spelen wisten de Rode Duivels San Marino opzij te zetten.

“De stilstaande fases worden cruciaal”, vertelde Anthuenis eveneens. Ook daar bleek hij gelijk te hebben, want de twee Duivelse doelpunten kwamen respectievelijk uit een penalty en een corner.

België zette de thuisploeg al bij de aanvangsfase tegen eigen doel. Na amper vijftig seconden kwam
Van der Heyden in een uitstekende schietpositie, maar het schot van de linksback werd gekraakt. Enkele minuten later probeerde Daerden het eens, maar zijn poging vloog in het zijnet. Het spelpijl bleef duidelijk in het voordeel van de Rode Duivels, maar echt grote kansen bleven uit. Uiteindelijk was er zelfs een strafschop nodig om op voorsprong te komen. Thomas Buffel kreeg een duw van Bacchiochi, waarna de bal op de stip ging. Captain Timmy Simons aarzelde niet.

Je zou denken dat de Duivels meteen op zoek gingen naar een tweede doelpunt, maar niets was minder waar. San Marino kwam zowaar over de middellijn, al kwamen daar gelukkig geen kansen uit voort. Aan de andere kant gebeurde dat wel:
Van Buyten was er dicht bij, maar zijn kopbal belandde op de lat.

Vijf minuten voor de koffieklets gebeurde het onverwachte:
Valentini pakte uit met een goede voorzet, waarna Selva de bal voorbij Proto legde. Van Buyten ging – opnieuw – niet vrijuit bij deze treffer.

Gelukkig zou Big Dan zijn fout na de rust goedmaken. Iets na het uur kopte de boomlange verdediger de 1-2 tegen de netten. De Belgen hadden in de eerste minuten van de tweede helft trouwens al aardig wat kansen bijeengevoetbald. Daerden en
Pieroni konden echter niet afwerken. Bij één van de vele carombollen voor het doel van de thuisploeg vloog de bal zelfs op de lat, waarna hij op de lijn (of er achter?) botste.

Maar het werd dus 1-2, waarna België San Marino opnieuw even liet komen. Gelukkig gebeurde dat in mindere mate dan in de eerste helft. Het bleef uiteindelijk bij één heet standje voor het Belgische doel, waarbij Bacchiochi naastkopte.

De 1-2 is een mager resultaat, maar de broodnodige drie punten zijn wel binnen. De Rode Duivels mogen zich nu gaan voorbereiden voor de levensbelangrijke interland in Belgrado, tegen Servië-Montenegro. Daar zal gewonnen moeten worden. En dat zal zonder
Kompany en Van der Heyden moeten gebeuren, want zij zijn geelgeschorst.