Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 12
Di Natale redt Italianen
Maarten Vandenabeele

Na de teleurstellende 0-0 tegen Frankrijk moest de Squadra Azzurri winnen in Oekraïne om de kansen op kwalificatie voor Euro 2008 gaaf te houden. Na een spannende wedstrijd trokken de Italianen aan het langste eind.

In vergelijking met de wedstrijd tegen de Fransen bracht Donadoni met Panucci, Perrotta, Di Natale, Ambrosini en Iaquinta 5 nieuwe namen aan de aftrap. Zijn collega Blokhin rekende op een begenadigde dag van Shevchenko om in de strijd te blijven voor een ticket voor het EK.

Na 4 minuten poeierde Sheva een vrije trap tegen de dwarsligger. De thuisploeg drukte de wereldkampioen terug op de eigen helft, maar Shevchenko raakte niet voorbij Buffon. Na zo'n 20 minuten kwamen er enkele schuchtere pogingen van de bezoekers, maar direct doelgevaar leverde dat niet op. Tot in de 40e minuut: bij de eerste echte doelkans kopte Di Natale aan de tweede paal binnen, 0-1. Het publiek werd plots heel erg stil.

Onmiddellijk na de pauze maakte Di Natale, op aangeven van Iaquinta, er bijna 0-2 van. Daarna kwamen er weer aanvalsgolven van de thuisploeg, maar een grandioze Buffon hield een schot van Shevchenko uit zijn doel. Ook Tymoschuk vond de Italiaanse doelman op zijn weg. Halverwege de tweede helft moest Buffon zich dan toch gewonnen geven op een inzet van de alomtegenwoordige Shevchenko: 1-1. Het duurde slechts 5 minuten voor de Squadra weer aan de leiding stond: Ambrosini stuurde Di Natale weg, die zijn tweede voorbij Shovkovski prikte: 1-2. Een slotoffensief van de Oekraïners leverde niets meer op.

Door de verrassende overwinning van de Schotten in Frankrijk worden de Italianen nu tweede in de groep, op 1 punt van Schotland en met 1 punt voorsprong op de Fransen.

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van het laatste voetbalnieuws. Download dan nu onze Voetbalkrant NewsReader. Voor meer informatie [klik hier]