Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 2
Van Persie helpt Oranje aan winst
Dirk Pieters

Het Nederlands elftal heeft ook zijn tweede EK-kwalificatieduel winnend afgesloten. De troepen van Marco Van Basten speelden nog niet zoals het zou moeten, maar wonnen toch met 3-0 van Wit-Rusland. Vooral Robin Van Persie speelde een uitstekende wedstrijd voor Oranje. Hij maakte op een mooie manier de eerste twee treffers en lag ook aan de basis van het derde doelpunt.

Nederland begon het beste aan de partij met een enorme kans voor Danny Landzaat, maar de Wigan-middenvelder vergat de bal tegen de netten te leggen. Ook Kuyt en Huntelaar konden enkele keren dreigen, maar het was wachten tot tien minuten voor de pauze op het eerste doelpunt. Robin Van Persie opende de score op een schitterende manier. De middenvelder knalde een afvallende bal, via de bots, staalhard tegen de netten. Amper enkele minuten later schoot Sneijder de bal op de paal, Dirk Kuyt scoorde in de rebound maar stond buitenspel.

Ook na de pauze bleef Nederland de baas, maar speelde het met momenten te slordig. Opnieuw was het Landzaat die de beste kans kreeg in het begin, maar dit keer ging zijn kopbal naast het doel. Het was wachten op een bevrijdende tweede treffer en die viel er pas twaalf minuten voor tijd. Opnieuw was het de Arsenal-spits die het leer hard via de binnenkant van de paal tegen de netten schoot. Dirk Kuyt bepaalde de eindstand in de blessuretijd, op aangeven van Van Persie. [AN]