Datum: 20/12/2008 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Le Canonnier
Moeskroen vernietigt Club Brugge
T. Coremans
| 0 reacties
Moeskroen vernietigt Club Brugge

Club Brugge is op de zeventiende speeldag opnieuw met lege handen achtergebleven. Het ging op het veld van Moeskroen met 5-1 kopje onder. Adnan Custovic trof driemaal raak.

Na een turbulente week moest Club Brugge volgens Jacky Mathijssen ‘iets’ rapen op Le Cannonier. Iets? Zoals een gelijkspel tegen Kopenhagen. Of alles? Zodat het vertrouwen terug in de ploeg kon sluipen. Begon de Limburgse leermeester wederom met een behouden speelstijl of kregen we eindelijk Clubs ambitie te zien?  Moeskroen uit werd alvast geen geschenkje. Zonder de geblesseerden Alcaraz, Simaeys en Klukowski en de geschorste Sonck stond Mathijssen voor een nieuwe uitdaging. Kon de brede kern dit gemis opvangen? Enzo Scifo kende minder selectiezorgen. De gewezen Rode Duivel kon zijn type-elftal aan de aftrap brengen.

Blauw-zwart startte alles behalve aangeslagen aan de wedstrijd. In de openingsminuten schotelde Koen Daerden Joseph Akpala de 0-1 voor. Nauwelijks twee minuten later kon Akpala, namens Club Brugge, de criticasters de mond snoeren. De Nigeriaan trof de paal.

De thuisploeg kreeg gaandeweg het tempo te pakken. Stijn Stijnen hield de Bruggelingen alsnog in de wedstrijd na schitterende parades op pogingen van Christophe Lepoint en Custovic. Op het half uur moest de Brugse doelman zich toch gewonnen geven na een blunder van Laurent Ciman. Op aangeven van Alexandre Teklak bracht Sishuba Excelsior Moeskroen langszij.

In de slotfase van de eerste helft kaapte Adnan Custovic de hoofdrol weg. Met een prachtige loeier vanaf 25 meter bracht de Bosniër Stijnen in verlegenheid. En of dat nog niet genoeg was, knalde diezelfde Bosniër nog een vrije trap tegen de netten. Bezinning troef tijdens de rust in het (blauw‑)zwarte kamp.

Club Brugge zette zijn lijdenstocht van voetballende onmondigheid en onkunde verder. Ook na de rust vertoonden de bezoekers nauwelijks enige vorm van bezieling. Het creëerde wel kansen maar toonde zich weinig efficiënt voor doel. Met een falende achterlijn en een moeilijk overschakelende middenlijn kon Club voor te weinig echte druk zorgen.

Moeskroen ging door op zijn elan en diepte de score verder uit. Met zijn derde van de avond toverde Custovic de 4-1 tussenstand op het schamele scorebord. De Brugse garde was niet meer bij machte nog wat aan de ondermaatse prestatie te veranderen. In de slotminuten prikte Lepoint de 5-1 einduitslag tegen de netten.

Club Brugge gaat een gespannen feestperiode tegemoet. Vooral Jacky Mathijssen zal de komende weken door de blauw-zwarte aanhang en de media geviseerd worden. Jan Ceulemans zal zich de voorbij weken wel eens afgevraagd hebben waarom hij niet zoveel krediet toegedicht kreeg. De West-Vlamingen lijken weinig progressie te hebben gemaakt. Met drie zware nederlagen in een week tijd kent Club zijn zoveelste zwarte periode in enkele jaren tijd. Voor Moeskroen lijkt er na deze overtuigende zege geen vuiltje aan de lucht. De Henegouwers prijken op een verdienstelijke zesde plaats en spelen een goed seizoen.  

Herbeleef Moeskroen - Club Brugge