Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 13
Groep 5: Slovenië verliest in extremis drie punten
Julie Néman

De Sloveense nationale ploeg moet met een ongelukkig verlies van Noorwegen heel waarschijnlijk afzien van de kwalificaties voor het WK 2006 in Duitsland. Ondanks de overwining overklasten de Noren de thuisploeg niet. De fouten in de Sloveense verdediging lieten toe dat de bezoekers uiteindelijk konden scoren en zo de drie punten mee naar Noorwegen konden nemen. Het was de laatste Noorse goal, in de laatste minuut die de thuisploeg nekte. Alleen een mirakel kan de Slovenen nu nog redden. Mathematisch kunnen ze zich nog plaatsen, maar ookal wint Slovenië al haar komende wedstrijden, alles hangt af van wat Noorwegen zal doen.

Slecht weer teisterde de Balkan deze laatste weken en ook Slovenië had daar onder te lijden. De kans dat de wedstrijd ook effectief zou doorgaan, leek klein. Uiteindelijk werd dan toch beslist om te spelen, al had het veld eerst veel meer weg van een modderpoel dan van een voetbalveld. Wat we te zien kregen was een aardige wedstrijd waar gevochten werd om die drie dure punten. In de eerste minuten kwam Noorwegen goed weg, toen Slovenië al meteen twee goede kansen kreeg via Aleksander Rodic. Het eerste doelpunt viel echter aan de overkant. John Carew profiteerde van een fout in de Sloveense verdediging en schoot de bal voorbij Borut Mavric. De vreugde was echter van korte duur. Zodra het spel terug op gang werd gefloten bracht Suad Filekovic een lange bal tot bij Sebastjan Cimerotic die de bal in één tijd voorbij de Noorse keeper knalde. Ondanks dat Slovenië de bovenhand had in de eerste helft, kon Noorwegen in de 24e minuut toch nog op voorsprong komen. Carew onderschepte een ingooi van landgenoot Pedersen en kon, opnieuw na een fout van de verdediging, Mavric kloppen. Een hard werkende thuisploeg slaagde er niet meer in om langszij te komen. Nastja Ceh had tweemaal de gelijkmaker aan de voet. Eén keer rechtstreeks bij een vrije trap, tweede maal na een voorzet van Milenko Acimovic. 1-2 was de ruststand.

Aan het begin van de tweede helft kreeg het publiek waar voor haar geld dankzij een paar mooie acties van Cimerotic. Met het inbrengen van Klemen Lavric, die Acimovic verving, koos coach Oblak voor het offensieve. Op het uur kreeg Rodic een kans op de gelijkmaker,maar de bal werd weggewerkt door doelman Myhre. Een kwartier later was het bijna opnieuw raak toen Cimerotic vanop zestien meter net over schoot. Beide ploegen kreeg nog een waslijst aan kansen en het was duidelijk dat er nog doelpunten gingen vallen, alleen viel nog te raden aan welke kant. Een kwartier voor tijd raakt Zlogar nog de paal en moet Myhre ingrijpen bij een goed schot van Lavric. De Sloveense inzet wordt uiteindelijk toch beloond. Zlogar kan de gelijkmaker in de 83e minuut binnenkoppen. Pedersen haalt in de 90e minuut de drie punten toch nog naar Noorwegen, toen de Sloveense verdediging de bal verkeerd inschatte.

Eindstand is 2-3 en Slovenië mag haar WK-dromen zo goed als zeker opbergen.