Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 13
Groep 8: Balaban scoort twee keer voor Kroatië
Kristof Blomme

In groep 8 hebben Zweden en Kroatië hun wedstrijden tegen respectievelijk Bulgarije en Ijsland gewonnen. Zij zullen onder elkaar uitmaken wie er groepswinnaar wordt en wie barrages moet spelen. Op dit moment hebben de Kroaten één puntje voorsprong.

Zweden - Bulgarije 3-0

Bulgarije was al voor deze partij bijna kansloos voor het WK in Duitsland. Ze begonnen met een achterstand van zeven punten op Zweden. Frank De Bleeckere moest deze partij in goede banen leiden. In de eerste helft hielden de bezoekers nog knap stand. Toen de Belgische scheidsrechter vlak na rust echter de rode kaart toonde aan Georgiev moesten de Bulgaren toch plooien. Op het uur maakte Frederik Ljungberg de verlossende eerste treffer. Een kwartier voor tijd kon Olof Mjellberg voor het tweede doelpunt tekenen. Vlak voor tijd zorgde Zlatan Ibrahimovic van Juventus zelfs nog voor de 3-0. Zweden deed dus wat ze moesten doen, namelijk winnen.

Ijsland - Kroatië 1-3

Kroatië, met enkel Balaban van Club Brugge in de basis, begon deze speeldag met één punt voorsprong op Zweden.  Halfweg de eerste helft kwam de thuisploeg echter verrassend op voorsprong via Eidur Gudjohnsen van Chelsea. In de tweede helft ontbond Bosko Balaban echter zijn duivels. Na tien minuten maakte hij gelijk. Vijf minuten later was het opnieuw de aanvaller van Club die de bal tegen de touwen joeg. Op het einde van de wedstrijd besliste Srna op strafschop de wedstrijd. De match Kroatië - Zweden op acht oktober zou wel eens voor de beslissing kunnen zorgen in deze groep.

Ijsland:  Arni Gautur Arason, Kristjan Orn Sigurdsson, Indridi Sigurdsson (Arnar Vidarsson, 43), Brynjar Gunnarsson, Audun Helgason (Kari Arnason, 79), Stefan Gislason, Hermann Hreidarsson, Gylfi Einarsson, Eidur Gudjohnsen, Gretar Rafn Steinsson, Heidar Helguson (Gunnar Heidar Thorvaldsson, 24).

Kroatië: Stipe Pletikosa, Darijo Srna, Josip Simunic, Robert Kovac, Igor Tudor, Dario Simic, Marko Babic (Ivan Bosnjak, 82), Dado Prso, Nico Kovac, Niko Kranjcar, Bosko Balaban.

Hongarije - Malta 4-0

Hongarije was torenhoog favoriet op eigen veld tegen Malta. De Maltezen hadden in deze voorronde nog maar één puntje behaald. Tien minuten voor rust was het aanvaller Torghelle die scoorde voor de Hongaren. Tien minuten na rust was de partij beslist. Said schoot de bal in eigen doel. Halfweg de tweede helft zorgde Takacs voor de derde treffer. Op het einde van de partij werd het zelfs nog 4-0 via Rajczi. Juhasz, de nieuwe verdediger van Anderlecht, speelde de volledige partij. Hongarije heeft dankzij deze overwinning nog een waterkansje op het WK. Ze tellen met nog drie partijen te gaan vijf punten achterstand op Zweden en zes op Kroatië. Wel ontvangen de Hongaren beide ploegen nog op eigen veld.