honHongarije
zweZweden
Datum: 07/09/2005 20:45
Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 14
Groep 8: Zweden neemt koppositie over
Nils Vanbellingen
| 0 reacties
Groep 8: Zweden neemt koppositie over
Foto: © SC

In groep 8 schoten voor aanvang van deze speeldag sowieso nog maar twee ploegen over: Kroatië en Zweden. Leider Kroatië had het voordeel met een punt voorsprong op Zweden en nog een thuismatch tegen de directe concurrent in het verschiet. De Kroaten bleven vandaag in Malta echter verrassend op een draw steken. Zweden, dat op de valreep Hongarije klopte, neemt zo de leiding over. In de derde wedstrijd trok Bulgarije nog een scheve situatie recht tegen Ijsland.
 
 
Bulgarije – Ijsland  3-2
 
Verslag volgt later.
 
Malta – Kroatië  1-1
 
Verslag volgt later.
 
Hongarije – Zweden  0-1
 
Vlak voor aftrap kregen de Zweden een aangename verrassing te horen: concurrent Kroatië was bij voetbaldwerg Malta niet verder dan een 1-1-gelijkspel geraakt, waardoor de Scandinaviërs mits winst onverwacht de koppositie in de groep konden overnemen. De Zweedse elf, met Christian Wilhelmsson alsnog op links vanwege de onverwachte ziekte van Kim Källström, hadden het echter bijzonder lastig tegen de Hongaren. Zlatan Ibrahimovic kon na drie minuten een vrije trap bijna binnenwerken, maar werd alsnog belet door de verdediging. Daarna kwamen de Zweden, ondanks een goeie Fredrik Ljungberg, amper nog aan kansen. De Hongaren toonden zich na een kwartier een eerste keer gevaarlijk: Laszlo Bodnar leverde een knappe voorzet, en Zoltan Boor trapte in één tijd op doelman Andreas Isaksson. Zweden bleef het moeilijk hebben met de vroeg storende Hongaren, die geregeld tegenprikten. Pas kort voor de rust kwamen er opnieuw kansen: Bij een vrije trap van Ibrahimovic kwam Henrik Larsson sluw vanachter de rug van zijn verdediger, maar de spits van Barcelona raakte de bal niet goed. Kort daarna was het echter warm aan de overkant, waar Zoltan Gera bijna Isaksson verraste met een knap schot.
 
In de tweede helft hetzelfde spelbeeld: Zweden kwam niet aan kansen tegen een stugge thuisploeg. Het was opnieuw wachten tot de slotfase voor enig gevaar. In de 84e minuut leverde Olof Mellberg een goeie kopbal, maar Gabor Kiraly bracht redding. Kort daarvoor was Wilhelmsson vervangen door Mattias Jonsson. In de 89e minuut leek Ibrahimovic op weg naar doel, maar de Juve-spits wird binnen de zestien gehinderd. De ref gaf echter geen penalty. Ibrahimovic haalde met een van zijn bekende klasseflitsen echter alsnog zijn gram: in blessuretijd dribbelde de Zweed zijn mannetje voorbij om daarna onhoudbaar binnen te trappen. Een wondermooie goal die Zweden alsnog de drie punten en de leidersplaats opleverde. Een mentale opsteker in de aanloop naar het cruciale duel in Kroatië.

Europa

 Speeldag 14