Speeldag: Speeldag 14
Stadion: Philipsstadion Eindhoven
Groep 1: Nederland stevig aan kop
Glenn De Nys

Nederland, dat in Eindhoven al snel tot tien man herleid werd, won zonder problemen tegen Andorra met 4-0. Door deze overwinning slaan ze een kloofje van vier punten met Tsjechie. Andorra blijft voorlaatste met vijf punten.

Trainer Marco Van Basten wijzigde zijn elftal op vijf plaatsen na de 1-0 overwinning van afgelopen zaterdag in Armenië. Arjen Robben en Robin Van Persie moesten steun bieden aan Ruud van Nistelrooy die diep in de spits stond
.

Nederland zette meteen Andorra met de rug tegen de muur en dit resulteerde in kansjes via Robben en Van Persie. Na 23 minuten was het dan Rafael van der Vaart, die met een sublieme lob, de score opende (1-0). Even later stond het al 2-0 nadat de ongelukkige Lima de bal in het eigen doel plaatste.

Even na het half uur deelde Phillip Cocu een elleboogstoot uit aan Fernando Silva. Een rode kaart was het logische gevolg en Nederland kon nog een uur verder met 10 man. Met een mannetje minder bleef Nederland de bezoekers wegdrukken. Na 42 minuten kon Ruud van Nistelrooy zijn 24ste doelpunt bij Oranje scoren (3-0). Met dit aantal kwam hij op gelijke hoogte met het aantal doelpunten dat Marco Van Basten scoorde voor de nationale ploeg.

In de tweede helft kregen we hetzelfde spelbeeld. Andorra werd steeds op eigen helft gehouden door een sterk en goed voetballend Oranje. In de 83ste minuut trapte van Nistelrooy nog een strafschop op de paal maar de spits van Manchester United maakte zijn fout even later goed door de 4-0 tegen de netten te trappen.

Op 8 oktober 2005 speelt Nederland in Praag tegen eerste achtervolger Tsjechië. Oranje heeft nog maar slechts één punt nodig om door te stoten naar de eindronde van de wereldbeker.